Samotestiranje učencev se zamika

Ko bo validacija testov končana, se bo testiranje lahko začelo. Ravnatelji niso naklonjeni temu, da bi potekalo v šoli.
Fotografija: Ni še znano, koliko dijakov se bo samotestiralo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ni še znano, koliko dijakov se bo samotestiralo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Večina srednjih šol po državi je teste za samotestiranje že prevzela pri civilni zaščiti. Kdaj naj bi se to začelo, še ni znano, saj testi še niso validirani. Po besedah Mateje Logar, vodje strokovne svetovalne skupine za covid-19, naj bi Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke validiranje končala v nekaj dneh, v šolah pa naj bi bilo izobraževanje glede samotestiranja v petek.

image_alt
Maturanti niso navdušeni nad cepljenjem


V ZD Škofja Loka so včeraj učiteljem na srednjih šolah že pokazali postopek. »Zadeva je zelo preprosta in ne pričakujemo težav pri izvedbi z dijaki,« je dejal Aleksander Stepanović, direktor škofjeloškega zdravstvenega doma.

Praktično predstavitev so pripravljeni izvesti tudi v mariborskem zdravstvenem domu. Da bi pomagali pri prvih poskusnih samotestiranjih, pa ne bo mogoče, saj je šol, kjer bi morali biti prisotni, preveč. V ZD Novo mesto imajo na dodatna covidna delovišča že razporejenih okoli 30 zaposlenih, zato dodaten kader za področje poskusnega samotestiranja zelo težko zagotovijo. V ZD Ljubljana so ministrstvo za zdravje že obvestili, da ob vseh trenutnih aktivnostih v zvezi s covidom-19 kadra, ki bi ga razporedili v srednje šole na območju Ljubljane za namen izobraževanja dijakov ter prisotnosti pri samotestiranju, nimajo. »Prav tako menimo, da je testiranje, ki ga izvaja laik sam, enostaven postopek, ki ne potrebuje dodatne pomoči zdravstvenega kadra, sicer že po definiciji takega testiranja ne moremo opredeliti kot samotestiranje,« so pojasnili.


Samotestiranje pred ovirami


Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour je dejala, da še ni znano, koliko dijakov se bo samotestiralo: »Imamo le informativne sezname, a lahko da bodo številke drugačne. Ko se bo testiranje začelo, bomo dijake pozvali, naj s seboj prinesejo še podpise staršev.«

Predsednica skupnosti splošnih gimnazij Mojca Lukšič je dejala, da ravnatelji testiranja v šolah ne podpirajo: »Naj se testirajo doma. Na nekaterih šolah bo testiranje praktično nemogoče izpeljati. Na naši šoli začnemo ob 7. uri zjutraj, takrat pride tudi avtobus in ti dijaki že tako ali tako zamudijo pouk. Kdaj naj jih torej testiramo? Jim vzamemo šolsko uro? Poleg tega nimamo kapacitet, da bi to počeli v šoli. Ministrstvo nam je v zadnji okrožnici sporočilo, da bomo o novem datumu testiranja pravočasno obveščeni, zdaj pa čakamo.«

Da bo samotestiranje velik kadrovski zalogaj za šole, so že večkrat opozorili tudi v Sindikatu vzgoje in izobraževanja (Sviz). Kot so sporočili prejšnji teden, bodo članstvu odsvetovali samotestiranje učencev in dijakov, dokler ne bo jasno, »kakšna je odgovornost zaposlenih pri izvedbi«. Tako samotestiranja kot tudi cepljenje maturantov podpirajo v Dijaški organizaciji Slovenije, a kot je dejala predsednica Maja Kalin, le, če gre za prostovoljno odločitev. Poudarila je, da so informacije, ki jih dobivajo, slabe oziroma pomanjkljive.

Ob tem se ravnatelji sprašujejo še, kakšen smisel bo imelo samotestiranje v šolah, če bo potekalo v skladu z veljavno uredbo za zgodnje odkrivanje okužb, kjer piše, da rezultat pri samotestiranju odčitajo testiranci sami.

Preberite še:

Komentarji: