SDS končno predlagala podžupana za Novo mesto

Kadrovanje: Nova direktorica občinske uprave bo verjetno Vida Čadonič Špelič. Pomlajeno vodstvo novomeške SD.

Objavljeno
15. januar 2015 21.14
iza-Macedoni
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – Novomeški župan Gregor Macedoni je le dočakal predlog novomeške SDS za drugega novomeškega podžupana. To je predsednik mestnega odbora stranke Bojan Kekec. Funkcijo podžupana bo začel opravljati 20. januarja.

Prvi novomeški podžupan je že skoraj dva meseca podjetnik Boštjan Grobler, ki je bil izvoljen za svetnika na Listi Gregorja Macedonija. Župan mu je v tej funkciji zaupal področja družbenih dejavnosti, gospodarstva in turizma. Drugo podžupansko mesto je bilo po koalicijskem dogovoru predvideno za največjo stranko v občinskem svetu, kar je s štirimi svetniškimi mesti SDS. Kekec bo kot podžupan odgovoren za gospodarske javne službe in krajevne skupnosti, v službi pa ostaja na Slovenskih železnicah.

Novomeško občinsko upravo še vedno vodi vršilka dolžnosti direktorice iz prejšnjega mandata župana Alojzija Muhiča. Razpis za novega direktorja je bil končan pred dobrim mesecem, vendar se rok za pritožbe devetih neizbranih kandidatov še ni iztekel. Zaradi tega župan Macedoni ni hotel povedati imena izbranega kandidata, vendar ni skrivnost, da se je pred komisijo najbolje izkazala generalna direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Vida Čadonič Špelič. Z njenim imenovanjem bo novomeška NSi – Krščanski demokrati, ki ima enega svetnika, dobro unovčila predvolilno podporo Macedoniju.

Izidi volitev vplivajo tudi na stranke. Novo vodstvo že ima novomeška SD, ki ima le še enega mestnega svetnika – župansko kandidatko dr. Mileno Kramar Zupan. Ta se kljub podpori ni odločila za prevzem vodenja stranke v Novem mestu, ampak je podprla pomladitev vodstva z novim predsednikom direktorjem občinske uprave v Žužemberku Jacquesom Grosom na čelu.

Pred spremembo je tudi novomeška SMC. Stranka je imela na volitvah drugi najboljši rezultat in je dobila tri svetnike, predsednica Mojca Špec Potočar pa se ni uvrstila v drugi krog županskih volitev. Izid so očitno vzeli kot poraz, zato je vodstvo SMC v Novem mestu v stanju odstopa. Ali bo stranka res dobila novo vodstvo, bo menda znano prihodnji teden po odločitvi na centrali v Ljubljani.