Se bodo čarovnice še kdaj vrnile na Goričko?

Zelo obiskana prireditev je pri Gradu na Goričkem ugasnila leta 2011, od lanskega leta zelo podobno prireditev organizira RIS Dvorec Rakičan.  Nova županja občine Grad obljublja vrnitev čarovnic na Goričko

Objavljeno
29. oktober 2014 09.02
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota, Grad - Nekoč odlično obiskane in po vsej Sloveniji znane Noči čarovnic pri gradu na Goričkem zaradi sporov z upravo Krajinskega parka Goričko ni že od leta 2011, novoizvoljena županja občine Grad Cvetka Ficko pa za prihodnje leto obljublja ponovno oživitev prireditve. Medtem je nastalo praznino zapolnil RIS Dvorec Rakičan.

Medtem torej, ko v dvorcu Rakičan mrzlično pripravljajo še zadnje podrobnosti za petkovo skoraj cel dan trajajočo prireditev Ples noč čarovnic (ime so morali nekoliko spremeniti zato, ker je občina Grad ime Noč čarovnic zaščitila), se pri Gradu na Goričkem še vedno niso sprijaznili z izgubo prireditve, ki je ime tega kraja in podobo gradu v dvanajstih letih ponesla po vsej Sloveniji in tudi v tujino in je zadnja leta privabila tudi do 20.000 obsikovalcev. Še posebno v društvih, ki so s stojnicami na Noči čarovnic vsako leto zaslužila spodobne zneske za svoje delovanje, si želijo ponovne oživitve prireditve in novoizvoljena županja občine Grad Cvetka Ficko je tistih nekaj odstotkov glasov čez polovico verjetno dobila prav zato, ker je v predvolilnih nastopih obljubljala prav to.


Toda v Krajinskem parku Goričko, ki ima sedež prav v gradu pri Gradu, pred katerim je bila vsakoletna Noč čarovnic, nad vračanjem čarovnic na njihovo dvorišče niso najbolj navdušeni. Vršilka dolžnosti direktorice KP Goričko Stanka Dešnik pravi, da je Noč čarovnic leta 2012 odpadla zato, ker organizatorji niso hoteli prevzeti odgovornosti za varnost in za morebitne škode ali poškodbe obiskovalcev in bi zato za morebitne neljube dogodke odgovarjal Krajinski park kot upravljalec zemljišča ob gradu.

»Takratni direktor KPG Bernard Goršak je organizatorjem že ponudil pogodbo o prevzemu odgovornosti, pa je niso hoteli podpisati," pravi Dešnikova. "Če bo nova županja podpisala, da odgovornost za varnost na prireditvi prevzemajo organizatorji, in če bodo izpolnili zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine - park ob gradu je namreč zaščiten kulturni spomenik - so čarovnice spet lahko tu," je dejala, a v nadaljevanju navrgla še kup pomislekov, od tega, da bi bilo treba prizorišče po prireditvi hitro in temeljito očistiti do tega, da množica ljudi dolgoročno škodi drevju v zaščitenem grajskem parku, da velika grmada uničuje rušo in da plastičnih kozarcev, ki jih pohodi množica, ni mogoče več v celoti pospraviti. "Mi bi raje videli, da park in grad ljudje mirno in kulturno obiskujejo čez vse leto, kot pa da se tolikšna množica v park zgrne v enem samem dnevu. Ni mi v ponos, da Slovenci grad pri Gradu poznajo po čarovnicah in ne po gotskem portalu, ki je edinstven v Sloveniji" pravi.


Nova županja Cvetka Ficko pa pravi, da je za letos sicer prepozno, a da bo v naslednjem letu vložila veliko truda v to, da se čarovnice znova pojavijo pri Gradu. "Vem, da so v KP Goričko trdi pogajalci, toda s kulturnim dialogom, sodelovanjem in dogovarjanjem bi morali priti do rezultata, ki bo sprejemljiv za obe strani. Samo prireditev lahko v nekaterih najbolj motečih delih tudi spremenimo, toda dogajanje vsekakor sodi pred grajsko poslopje, saj je tam ambient edino pravi. O vsem se lahko dogovorimo: grmada ni nujno, da je tako velika, najbolj sporen nočni veselični del prireditve lahko skrajšamo, najdemo lahko nekoga, ki bo prizorišče takoj po prireditvi temeljito očistil, pa tudi glede prevzema odgovornosti najbrž ne bi smelo biti težav. Sicer pa je občina prireditev vedno zavarovala pri zavarovalnici. Precej optimistična sem za prihodnje leto, pa tudi v društvih so še vedno pripravljeni sodelovati," pravi.


V Raziskovalno izobraževalnem središču RIS Dvorec Rakičan pa bodo s svojo prireditvijo v vsakem primeru nadaljevali tudi v naslednjih letih, pra vi direktor Robert Celec. "Registrirali smo lastno blagovno znamko, dobro smo se pripravili in imamo nekaj prednosti pred Gradom na Goričkem: smo blizu avtoceste, imamo dovolj parkirišč v bližini dvorca in po moji oceni je prizorišče na dvorišču dvorca in za njim še lepše kot pri Gradu. Zato ne mislimo odstopati, četudi bodo svojo prireditev pri Gradu ponovno oživili."