Se Samo Fakin vrača v Trbovlje?

Samo Fakin, ki je v bitki za tretji mandat na čelu ZZZS ostal brez zadostne politične podpore, ima rezervni scenarij.

Objavljeno
06. januar 2015 22.03
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Samo Fakin, ki mu drugi mandat na čelu zdravstvene zavarovalnice (ZZZS) poteče maja in ki je v bitki za tretji mandat ostal brez zadostne politične podpore, ima rezervni scenarij. Za Delo je potrdil, da ga zanima tudi vodenje Zdravstvenega doma Trbovlje (ZDT), katerega direktor je bil že pred desetletjem. Zadnji dan za prijave je jutri.

»Po dvajsetih letih se človek naveliča vsakodnevnega potovanja,« je dejal Fakin, sicer Trboveljčan, ki tako v domačem kraju kot na vrhu ZZZS vidi še obilo izzivov. O vnovični kandidaturi za vrh ZZZS Fakin pravi: »Znanja imam dovolj, dokazov o uspešnem delu tudi. Po tehtanju argumentov sem se odločil, da kljub vsemu poskusim dobiti še en mandat.«

Največji izziv mu je odpraviti čakalne vrste za specialistične preglede. Prepričan je, da bi mu to uspelo že letos. Toda Cerarjeva SMC Fakina pri tretji kandidaturi za ZZZS, kot je znano, ne podpira. Zato utegne na isto oviro kot v bitki za državno zdravstveno blagajno Fakin naleteti tudi na lokalni ravni. Kajti četudi se mu uspe prebiti prek sveta zavoda, v katerem po nekaterih informacijah ne bo imel težav s podporo, bo na občinskem svetu zagotovo trčil ob SMC. Ta v občinskem svetu sicer tvori manjšinjsko, desetčlansko koalicijo.

Neuradno ZDT poleg Sama Fakina zanima še nekaj imen, od teh so tri povezana s Termoelektrarno Trbovlje (Tet): Jani Žlak, pomočnik direktorja Teta, ki je kandidaturo potrdil, Samo Pajer, nekoč direktor Teta in nesojeni županski kandidat trboveljske SMC ter Boris Moškon iz Tetovega razvojnega centra Novi materiali. Edina kandidatka naj bi bila pravnica z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja Melina Omrzel Petek, sicer zastopnica pravic zasavskih pacientov, ki se o kandidaturi za Delo ni izjasnila.