Še včeraj dve podobi, danes vsi v epidemiji

Vlada po seji s posvetovalno skupino ministrstva razglasila epidemijo.
Fotografija: V Piranu, ki je spadal v oranžno regijo, so včeraj gostinski lokali še normalno obratovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Piranu, ki je spadal v oranžno regijo, so včeraj gostinski lokali še normalno obratovali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Ob polnoči je vlada razglasila epidemijo, vendar je to po mnenju vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina zgolj formalna razglasitev, saj bo življenje še naprej potekalo po ustaljenih tirnicah. To med drugim pomeni,­ da bodo šli šolarji­ od prvega do petega razreda v šolo, zaposleni pa v službo, kjer ne delajo od doma.

Odločitev vlade je bila pričakovana zaradi skrb zbujajočih podatkov o širjenju covida-19. V soboto so opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili še 726 okužb. Pozitivnih je bilo tako več kot 19 odstotkov testov. V bolnišnicah se zdravi 265 ljudi, intenzivno nego potrebuje 49 bolnikov. Iz bolnišnice so odpustili 12 ljudi, štirje so umrli. Doslej je umrlo 188 ljudi.

Življenje bo kljub razglasitvi epidemije še naprej potekalo po ustaljenih tirnicah. Kar pomeni omejitev druženja in sprehod na prostem z masko na obrazu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Življenje bo kljub razglasitvi epidemije še naprej potekalo po ustaljenih tirnicah. Kar pomeni omejitev druženja in sprehod na prostem z masko na obrazu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Kacin je med sinočnjo sejo dela vlade s predstavniki ministrstva za zdravje na Brdu pri Kranju kot pomemben razlog za razglasitev epidemije navedel dogovor evropskih voditeljev o enotnem ukrepanju proti širjenju novega koronavirusa. »Zaradi tega se je vlada odločila, da z današnjim dnem razglasi epidemijo, s čimer se tako pridobi formalna podlaga za nekatere ukrepe, ki bodo sledili,« je povedal Kacin.

Razglasitev epidemije zdaj pomeni zgolj aktiviranje državnega načrta na področju civilne zaščite in da bodo župani imeli ob sebi pripravljeno strukturo za ukrepanje, če se bo epidemiološka slika ša naprej slabšala. Slabšala pa se bo, je prepričan Kacin, ki je napovedal, da nedeljske številke obolelih za covidom-19 ne bodo rekordne, bodo pa rekordne za ponedeljek. Dodal je, da želi vlada z nekaterimi dodatnimi ukrepi upočasniti širjenje virusa.

image_alt
Epidemijo 2.0 preživeti s čim manj škode


Predsednik vlade Janez Janša je pred sestankom na Brdu pri Kranju nagovoril državljanke in državljane ter dejal, da smo vsi utrujeni od bitke s koronavirusom, vendar po njegovem pred nami ni prepad, v katerega bomo zanesljivo padli, temveč izziv, ki ga bomo skupaj premagali. Ljudi je pozval, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu v bitki za življenje. Najprej so življenja, potem je zdravje in nato je ekonomija oziroma gospodarstvo, je dejal. »Vse ostalo, od zabave do številnih drugih aktivnosti, pa tudi nekaterih svoboščin, bo moralo nekaj časa počakati,« je napovedal Janša.

Nagovor predsednika vlade Janeza Janše:



Preberite še:

Komentarji: