Selitev iz trboveljskega »geta« Bevško odpade

Jasna Gabrič ga ne bo obnovila, ampak prodala; Našega okolja nakup ne zanima.

Objavljeno
21. april 2015 23.34
pma*Sallaumines
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Samo deset mesecev je bil samski dom nekdanjih trboveljskih gradbincev SGP Zasavje v lasti občine Trbovlje. Nova županja Jasna Gabrič se je odločila, da v njem ne bodo uredili bivalnih enot, temveč ga bodo prodali. Izklicna cena je 105.000 evrov. V zasebni trboveljski stanovanjski družbi Naše okolje, ki naj bi bila po neuradnih informacijah vnaprej znani kupec, pravijo, da jih nakup ne zanima.

Kljub zagotovilom direktorice občinske uprave Trbovlje Urše Poznič Goršek v obljubljenem roku nismo dočakali komentarja županje na obtožbe o »znanem kupcu« samskega doma, ki da čaka na vračilo »predvolilnih uslug«. Rok za oddajo ponudb bo potekel 11. maja, objektu pa pripada tudi okrog tri tisoč kvadratnih metrov zemljišč, ki so po nekaterih ocenah že brez dotrajanega objekta vredna najmanj polovico izklicne cene.

Naše okolje posluje z občino

Čeprav je direktorica Našega okolja Alma Urbanija za Delo zatrdila, da je družina Ajkunić-Urbanija v povezavi z županjo Gabričevo toliko kot drugi občani in podjetniki in da ne ve za nobeno vračanje uslug, med družino Urbanija in županjo obstaja najmanj ena povezava več kot z drugimi trboveljskimi družinami: Gabričeva je najemnica stanovanja v lasti posameznikov iz družine Urbanija. Alma Urbanija pravi, da so obtožbe o vračanju uslug izmišljotine in laži. »V lasti Našega okolja so poslovni prostori v Trbovljah. Drugih nepremičnin nimamo, prav tako jih ne kupujemo in nas nakupi niti ne zanimajo,« zagotavlja.

Naše okolje je po podatkih Supervizorja lani do volitev z občino ustvarilo okrog 50.000 evrov prometa, pod županovanjem Gabričeve pa od oktobra do marca letos 70.000 evrov. Poleg tega je v času nove županje prvi posel z občino doslej sklenila tudi družba v lasti Primoža Urbanije AA Grading, pred tem v lasti Alme Urbanija; obnovila je župansko pisarno.

Napačna ocena prejšnje oblasti?

Če je nekdanji župan Vili Treven samski dom SGP kupil, da bi v njem občina uredila bivalne enote za stanovalce »geta« iz Bevškega 19, dotrajano hišo tam pa podrla, ker je nedostojna, so se na občini zdaj odločili, da bodo objekt kljub temu za silo obnovili, samski dom pa na podlagi »temeljitega pregleda strokovnjakov gradbene in ekonomske stroke« prodali.

Zanimivo je, da so nekdanji zaposleni na občini za Drofenikovo hišo v Bevškem 19 ocenili, da bi bilo vsako vlaganje vanjo stran vržen denar. Objekt so nameravali podreti in na njegovem mestu urediti križišče v smeri Ravenske vasi, nedaleč stran pa še igrišče za otroke in »vaški parlament«.

Ljudem v Drofenikovi hiši naj bi na občini še letos zagotovili »osnovne razmere za bivanje«, s čimer so posredno priznali, da stanovalci živijo v za človeka nevrednih razmerah. Sklicujoč se na podatke Centra za socialno delo na občini pravijo, da brezdomcev v Trbovljah ni, za nujne primere pa da imajo zagotovljene bivalne enote. Te so v neposredni soseščini Bevškega 19. Izvedeli smo, da je občina samski dom gradbincev najprej hotela menjati za samski dom v lasti rudniške hčere M&P. »Seveda z določenim doplačilom, a je prodajalec na trgu dosegel višjo ceno, kot smo jo bili pripravljeni plačati mi,« je dejala Vesna Jesih z občine Trbovlje.

Načrtovanih 20 bivalnih enot

V petih letih je občina za vzdrževanje hiše v Bevškem namenila okrog 10.500 evrov. Najemniki so lani poravnali za dobrih 2400 evrov najemnin, kljub subvencionirani najemnini v višini 980 evrov pa dolgujejo še 1900 evrov.
Kupnino za samski dom SGP je občina poravnala šele v času županovanja Gabričeve. Znašala je manj kot petino likvidacijske vrednosti objekta, to je 97.000 evrov, kar si je županski predhodnik Treven štel za uspeh v pogajanjih z upravnim odborom slabe banke, na katero je samski dom prešel v stečajnem postopku SGP Zasavje. V samskem domu, kjer biva od 16 do 20 ljudi, so načrtovali 20 bivalnih enot, toda še prej bi morali iz proračuna zagotoviti 67.000 evrov nujnih vlaganj. Vendar so z menjavo oblasti v vodo padle vse občinske obljube ljudem iz Bevškega o selitvi.