Semolič: O vpisu fiskalnega pravila naj odloča referendum

V sindikatu pozivajo poslance, naj omogočijo, da bi o fiskalnem pravilu odločili volivci na referendumu.

Objavljeno
23. maj 2013 15.49
Ni. Č., Delo.si, Pi. K., STA
Ni. Č., Delo.si, Pi. K., STA

Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarja, da se je v sredo v Bruslju očitno zgodila dokončna diskreditacija slovenske vlade, saj da je iz strahu pred Brusljem spremenila stališče glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo. V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS)pa so prepričani, da fiskalno pravilo predstavlja orodje za krepitev pogajalske pozicije tistih, ki imajo v rokah politiko socialne države.

Fiskalno pravilo z letnico 2015 bo prispevalo k uničenju socialne države, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da tak cilj objektivno daje alibi vladi, da klesti pri socialnih pravicah.

Ob tem je poudaril, da omenjeno klestenje ne bo prispevalo h gospodarski rasti, saj bo varčevanje omejevalo investicije. »To ni prava pot, to nam dokazujeta Grčija in Španija,« je dejal in dodal, da Slovenija postaja kolonija in da izgublja še tisto malo suverenosti, ki jo je imela.

V sindikatu sicer opozarjajo, da so se še pred kratkim v nasprotovanju vnosa fiskalnega pravila sklicevali na vladne izračune, ki kažejo, da bi vpeljava fiskalnega pravila pomenila 30-odstotno znižanje pokojnin ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oz. obseg javnega sektorja ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank se bodo danes pozno popoldne spet sestali na temo vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Premierka Alenka Bratušek bo predlagala, naj DZ v petek fiskalno pravilo potrdi v sedanji obliki, torej z uveljavitvijo leta 2015. V paketu naj bi poslanci nato potrdili še spremembe glede referenduma.

Sekretar ZSSS Milan Utroša pa je ob tem pojasnil, da so sindikati prvič v zgodovini prirejanja javnega shoda na Rožniku ob 1. maju, s strani policije dobili račun za varovanje javnega shoda. Policija je za prisotnost na javnem shodu zaračunala okoli 2500 evrov.Fiskalno pravilo predstavlja orodje za krepitev pogajalske pozicije tistih, ki imajo v rokah politiko socialne države, so prepričani v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS). Opozarjajo, da bi z vnosom fiskalnega pravila v ustavo neposredno posegli v socialno državo.

Fiskalno pravilo ne bo zmanjšalo zlorab

V konfederaciji sindikatov javnega sektorja pričakujejo, da poslanci v petek ne bodo prezrli »večinske laične in strokovne javnosti, ki ostro nasprotuje vnosu fiskalnega pravila v ustavo in spreminjanju referendumske zakonodaje, ter da bodo s prenehanjem postopka za spremembo ustave ustavili posege v osnovne človekove in demokratične pravice, ki so v naši državi že sprejete«

Prepričani so, da fiskalno pravilo ne glede na to, ali bi bilo uveljavljeno leta 2015 ali dve leti pozneje, ne bo v ničemer zmanjšalo možnosti zlorab, klientelizma, nepotizma in korupcije, ki so osnovni razlogi, da je država zašla v krizo. 

V konfederaciji poudarjajo, da mora zakonodajni referendum ostati glavni mehanizem državljanov za neposredno izvrševanje oblasti, torej varovalka, ki zavezuje vse predstavnike oblasti k uveljavljanju javnega interesa, hkrati pa ščiti legitimne posebne interese posameznih družbenih skupin.