Šest nevladnih organizacij vložilo tožbo

Za sodno pot so se odločili zaradi sklepa ministra Propsa, s katerim je ta razveljavil razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje NVO.
Fotografija: Ministrstvo za javno upravo. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Ministrstvo za javno upravo. FOTO: Blaž Samec

Matija Urankar iz odvetniške pisarne Senica je za Delo potrdil, da so po pooblastilu šestih nevladnih organizacij na upravno sodišče vložili tožbo proti ministrstvu za javno upravo (MJU) zaradi januarskega sklepa ministra Franca Propsa, s katerim je ta razveljavil razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnikov.

image_alt
Pozivi k razveljavitvi razpisa in glasovi proti

Spomnimo: omenjeni razpis je odnesel prejšnjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, saj je bil med izbranimi tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi njena prijateljica Kaja Primorac.

Sestanek z ministrom

Nevladne organizacije so v preteklih tednih večkrat opozorile, da sklep o razveljavitvi javnega razpisa, ki je bil sredi januarja 2024 objavljen v Uradnem listu, nima učinka na posamezne sklepe o izboru na razpisu, ki so jih pred tem prejele že organizacije in niso bili razveljavljeni. V začetku februarja so se predstavniki nevladnih organizacij, prejemnic sklepov o izbiri, prav tako sestali z ministrom za javno upravo Francem Propsom – ta je nastalo situacijo resda obžaloval, vendar je zagovarjal odločitev o razveljavitvi razpisa, pri čemer se je skliceval na postopke revizije.

Nevladne organizacije so po pogovorih z ministrstvom za javno upravo, ki, kot navajajo, niso prinesli napredka pri odpravljanju nezakonitosti, zoper ministrstvo vložile tožbo na upravnem sodišču, saj menijo, da je ministrstvo pri razveljavitvi razpisa napačno uporabilo materialno pravo, ki ureja izvedbo javnih razpisov, in kršilo pravila postopka.

Ministrstvo za javno upravo se je pri razveljavitvi razpisa sklicevalo na zakon o javnih financah in na pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna, pri čemer pa navedeni določbi, enako kot preostale določbe v omenjenih dokumentih, - tako nevladniki - ne predvidevata razveljavitve razpisa. »Predvsem pa razveljavitev razpisa ni predvidena v primeru, ko so bili prejemniki sredstev že izbrani s sklepi o izbiri. S tem je bil med drugim kršen četrti odstavek 153. člena Ustave, ki določa, da morajo posamični akti in dejanja državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev javnih pooblastil temeljiti na zakonu ali na zakonitem predpisu,« navajajo v Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja v imenu nevladnih organizacij, ki so vložile tožbo.

Pravila postopka izvedbe javnega razpisa je ministrstvo po njihovem kršilo tudi, ko izbranih organizacij istočasno s posredovanjem sklepa o izbiri ni pozvalo k sklenitvi pogodbe, kot predvideva že omenjeni pravilnik.

Nevladne organizacije še ocenjujejo, da je ministrstvo z izdajo sklepa o razveljavitvi razpisa ravnalo »arbitrarno oziroma samovoljno in je poseglo v pravico do enakega varstva pravic«. To predvideva 22. člen Ustave, ki med drugim vključuje tudi prepoved samovoljnega ravnanja nosilcev javne oblasti. »Da je ministrstvo v primeru razveljavitve javnega razpisa ravnalo samovoljno, med drugim menimo zato, ker za razveljavitev javnega razpisa ni imela ustrezne podlage,« še dodajajo v pričakovanju, da bo Upravno sodišče sklep ministrstva za javno upravo o razveljavitvi razpisa »prepoznalo kot nezakonitega in ga v celoti odpravilo«.

Preberite še:

Komentarji: