Medicinske sestre ne smejo brezpogojno izvrševati naročil zdravnikov

V zbornici zdravstvene nege so opozorili na odgovornost medicinski sester pri obravnavi bolnikov.

Objavljeno
20. maj 2015 16.13
jer/UKC, hematologija, zdravstvo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Na dogajanje na nevrološki kliniki so se odzvali tudi v zbornici zdravstvene nege, kjer opozarjajo tudi na odgovornost medicinskih sester. Izvrševanje naročil zdravnikov ne more biti brezpogojno. Ministrici za zdravje bodo predlagali izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem glede vloge medicinskih sester v zdravstvenih timih.

Odgovornost medicinskih sester je med drugim opredeljena v Kodeksu etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije iz leta 2014. V njem je opredeljeno tudi, da medicinske sestre bolnika ščitijo pred nestrokovnim, neetičnim ali samovoljnim ravnanjem svojih sodelavcev, prepoznavajo, preprečujejo in zmanjšujejo vse vrste nasilja nad bolniki.

Sodelovanje pri takšnih ravnanjih, njihovo podpiranje ali toleriranje je nedopustno. Za svoje delo so odgovorne pred bolnikom, svojo vestjo, nadrejenimi, delovno organizacijo ter širšo družbo, so opozorili v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza).

Zdravstveni delavci nosijo odgovornost

Tudi po zakonu o zdravstveni dejavnosti vsak ustrezno izobražen in usposobljen zdravstveni delavec nosi strokovno, kazensko, etično in materialno odgovornost za svoja dejanja ali opustitev le-teh, dodajajo. Tako po njihovih navedbah ni mogoče privoliti le v zvrševanje (zdravnikovih) naročil, čeprav je ta miselnost v nekaterih krogih v zdravstvu še vedno zelo prisotna. »Verjamemo, da bodo zadnji dogodki razčistili nekatere nejasnosti in dinamiko dela v timih in pokazali na potrebo po bolj odprti komunikaciji in boljšem sodelovanju v timih,« so zapisali.

Zato se bodo v prihodnjih dneh na lastno pobudo in na pobudo etične komisije Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana v zvezi z omenjeno problematiko srečali z Zdravniško zbornico Slovenije ter tudi z vodstvom odbora za pravno-etična vprašanja.

Zdaj je jasno, da medicinskih sester in njihovega dela, s tem pa tudi odgovornosti in prepoznavnosti ter vloge v timu ni več mogoče in ne dopustno puščati ob strani, navajajo. Zato bo Zbornica - Zveza ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc predlagala izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem, so še dodali.

Kot reprezentativno telo skoraj 15.000 izvajalcev zdravstvene in babiške nege ter oskrbe v Sloveniji obžalujejo, da so se na nevrološki kliniki v UKC v Ljubljana »dogajali etično in strokovno nesprejemljivi dogodki«.

Zbornica - Zveza je ves čas pozorno spremljala dogajanje. »Pristojne so večkrat opozarjali na nujnost vključevanja medicinskih sester v komisije, ki so izvajale različne strokovne nadzore, a so se nadzori večinoma žal opravljali brez vključenosti stroke zdravstvene nege,« so opozorili v sporočilu za javnost, pod katerega se je podpisala predsednica Zbornice - Zveze Darinka Klemenc.