Sindikat upokojencev pričakuje uskladitev pokojnin

Uskladitev utemeljujejo z nadaljevanjem trenda rasti BDP.

Objavljeno
07. september 2015 15.39
regent/UPOKOJENCI
E. R., gospodarstvo
E. R., gospodarstvo
Ljubljana − Ker se trend nadaljnje rasti BDP nakazuje tudi v letošnjem letu, je nerazumljivo, da vlada do danes ni dala soglasja k predlogu sklepa, ki ji je bil posredovan z ustrezno utemeljitvijo, so v javnem pismu zapisali na Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS).

V »Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) smo utemeljeno pričakovali soglasje za izredno uskladitev pokojnin, saj je bilo usklajevanje pokojnin z intervencijskimi zakoni že v letih 2010 in 2011 omejeno, v letu 2012 po povsem onemogočeno; v letu 2013 je bila minimalna uskladitev, leto kasneje je ni bilo, prav tako ne v letu 2015. Politika varčevanja na plečih upokojencev povečuje stopnjo revščine med upokojenci. Negativni učinki intervencijskih ukrepov ne vplivajo le na trenutno raven pokojnin, temveč bodo imeli trajne posledice. Tega se snovalci varčevalnih ukrepov očitno ne zavedajo, pri čemer šokantno zvenijo besede finančnega ministra Mramorja, češ da ne moremo vsega ustvarjenega pojesti, ko pa nekateri že zdaj nimajo skoraj kaj pojesti, ker jim zmanjkuje sredstev za plačilo položnic, za hrano, zdravila ...,« so zapisalli v sindikatu upokojencev.

Po podatkih Zpiza skoraj 50 odstotkov starostnih upokojencev prejema pokojnine, ki so nižje od 500 evrov. Lani je znašala povprečna pokojnina 566,52 evra. Podatki kažejo, da se je realna vrednost pokojnin znižala že peto leto zapored, in sicer v letu 2013 za 1,9 odstotka, v letu 2012 za 3,5 odstotka, v letu 2011 za 1,4 odstotka in v letu 2010 za 0,7 odstotka.

»Poudarjamo, da upokojenci svoje pokojnine večinoma porabimo za izdatke, ki so povezani z osnovnim preživetjem, in tako s svojo potrošnjo prispevamo h gospodarski rasti. Tudi zato so pričakovanja SUS o soglasju vlade za izredno uskladitev pokojnin več kot utemeljena, izpolnjen pa je tudi zakonski pogoj, ki ga vlada mora spoštovati, če zagovarja pravno državo,« so zapisali v SUS.