Sindikati: »Osnutek reformnega programa je hendikepiran«

»Ena od bolj bolečih točk je privatizacija, ki je nedorečeno zapisana. Učinki privatizacije po drugih državah niso rožnati.«

Objavljeno
29. april 2013 19.56
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Sindikalna stran pripomb na osnutek nacionalnega reformnega programa (NRP) še ni posredovala, a v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije zagotavljajo, da bodo to storili v roku. Ob tem dodajajo, da bi celovite pripombe lahko podali le, če bi imeli hkrati na mizi še program stabilnosti.

Izvršni sekretar pri zvezi Goran Lukič, bi namreč pripombe, ki jih morajo do danes posredovati ministrstvu za finance, morali hkrati podati na oba dokumenta. Program stabilnosti namreč določa javnofinančne okvirje za izvajanje samega reformnega programa, je poudaril, zato je težko podati celovite pripombe zgolj na osnutek NRP.

Lukič je spomnil, da bo predlog programa stabilnosti predstavnikom sindikatov in delodajalcev predstavljen šele na seji Ekonomsko-socialnega sveta 8. maja, vlada pa namerava dokumenta potrditi in v Bruselj poslati 9. maja. »Gre torej za zelo ozke časovnice,« je dodal.

Bolj boleča točka je privatizacija

O vsebini osnutka NRP je povedal, da je ena od bolj bolečih točk za sindikate privatizacija, ki je »zelo nedorečeno zapisana«. Po Lukičevih besedah je zadnje čase veliko govora predvsem o klasifikaciji naložb Slovenskega državnega holdinga in postopkih privatizacije, sindikati pa so na tem področju zelo občutljivi, je izpostavil. »Gledamo namreč tudi, kakšni so učinki privatizacije po drugih državah. Niso ravno rožnati, zato je treba dvakrat premisliti, na kakšen način iti v privatizacijo, če sploh,« meni Lukič.

Problematična je tudi pokojninska ureditev

Kot problematične je izpostavil tudi predlagane zaostritve pokojninske ureditve. »Pokojninska reforma je zelo problematično zapisana v smislu avtomatskega usklajevanja upokojitvene starosti za pričakovano življenjsko dobo. Mogoče bi to delovalo v kakšni skandinavski državi, kjer imajo boljše pogoje dela, v Sloveniji pač ne,« je pojasnil Lukič in dodal, da bi takšna ureditev pomenila zgolj povečevanje revščine starejših.

Večji poudarek na raziskavah, manjši na izobraževanju

V osnutku NRP je po Lukičevih ocenah velik poudarek tudi na raziskavah in razvoju, medtem ko se daje zelo malo poudarka konkretno na izobraževanje in usposabljanje zaposlenih.

Kritičen je bil tudi do dela osnutka, v katerem je zapisano, da bo vlada v primeru neuspelih pogajanj s sindikati glede dodatnih varčevalnih ukrepov linearno znižala plače v javnem sektorju. »V danem trenutku, ko se sindikati javnega sektorja in vlada še pogajajo, je takšno pogojevanje zelo - pa bom vljuden - neetično,« je še povedal.