Skakalci se vračajo na nebo nad Velenjem

Po dolgoletnih zapletih in rušenju skakalnice letos nov Smučarsko skakalni center, na organizirano črno gradnjo že pozabili

Objavljeno
28. april 2016 22.46
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Namesto 85-metrske skakalnice, ki so jo v Velenju pred tremi leti porušili zaradi tehnične neustreznosti in neusklajenosti z gradbenim dovoljenjem, bo občina zgradila manjši skakalni napravi. Drago Martinšek, vodja urada za družbene dejavnosti na Mestni občini Velenje (MOV), pravi, da ju bodo zgradili že letos, stali pa bosta pol milijona evrov.



S staro skakalnico so se težave začele že kmalu po postavitvi, po letu 2000; z njo so se ukvarjali kriminalisti, Velenjčani so protestirali zaradi neprimerne vedute, ki jo je na vhodu v mesto ponujala slika velenjskega gradu z visoko kovinsko konstrukcijo zdaj že porušenega zaletišča skakalnice v neposredni bližini. Manca Košir je takrat ob obisku Velenja izjavila, da česa tako grdega še ni videla.

Načrtovani zaletišči ne bosta tako visoki in moteči. »Načrtujemo dve manjši 35- in 55-metrski skakalnici, ki bosta ustrezali novi tehniki skakanja in bosta primerni za trening mlajših selekcij v ženski in moški konkurenci,« pojasnjuje Martinšek.

Denar zagotovljen

Na MOV so načrtovali gradnjo manjših skakalnic že leta 2014, a so morali denar zaradi opozoril geologov in deformacije terena nameniti za saniranje brežine spodnjega dela Grajskega hriba. Ogrožena sta bila tako pot na grad in tudi Velenjski grad. Dokumentacijo za skakalnici je občina zato naročila šele lani. »Letos bomo obe skakalnici zgradili. Sredstva so zagotovljena v proračunu, razpis za izvajalca del je bil izveden, zdaj proučujemo ponudbe,« pravi Martinšek.

Ker bo skakalnici sofinancirala tudi država, so pred dnevi prerazporedili sredstva v proračunu za letos in projekt Smučarsko skakalni center – II. faza, kakor se uradno imenuje, uvrstili v načrt razvojnih programov občine do leta 2019. Center bo občino stal 477.000 evrov, pri čemer imajo v proračunu zagotovljenih 306.000, iz državnega proračuna pričakujejo 111.000 evrov, preostalih 60.000 evrov pa bodo dobili od velenjskega gospodarstva in društev.

Treningi že letos

Že porušena stara skakalnica je bila sprva načrtovana kot 75-metrska, potem pa so jo brez dovoljenja podaljšali na 85 metrov in skoraj 15 let zanjo poskušali pridobiti uporabno dovoljenje. Pred tremi leti je gradbena inšpektorica njeno uporabo dokončno prepovedala. Kmalu po dokončanju skakalnice so kriminalisti ugotovili, da so jo med delovnim časom in z materialom iz skladišča Premogovnika Velenje gradili rudarji.

Ovadili so okoli 20 zaposlenih v premogovniku, a sodne obravnave nikoli ni bilo in primer je zastaral. Zdaj se uresničuje dogovor med MOV kot lastnico in Smučarskim skakalnim klubom Velenje (SSK) kot uporabnikom skakalnice, da zgradijo manjšo napravo, ki bo primerno umeščena v krajinsko veduto. Skakalci bodo na novih skakalnicah, z vrha katerih bo eden najlepših pogledov na mesto, morda skočili že letos.