Škocjanski zatok bo imel kaj pokazati

V naravnem rezervatu pri Kopru že stoji skelet ene najkompleksnejših lesenih gradenj pri nas.

Objavljeno
24. marec 2015 23.49
Škocjanski zatok in Borut Mozetič nadzornik
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – V naravnem rezervatu Škocjanski zatok se po skoraj pol leta gradnje novih objektov že kažejo obrisi prihodnje infrastrukture, ki bo lahko sprejela večje število obiskovalcev. Zatok pri Kopru je eno zadnjih varnih zatočišč za ptice na njihovi selitveni poti proti jugu. Doslej so evidentirali že več kot 240 vrst ptic.

Že z vhoda v rezervat na vzhodni strani se kaže nastajajoča lesena konstrukcija mogočnega objekta, v katerega bo vgrajenega približno 450 kubičnih metrov lesa. Objekte gradijo po načrtih arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, kjer so idejne zasnove izdelali že pred 11 leti, gradbeno dovoljenje zanje pa so prvič pridobili leta 2010. Dve leti zatem so ga obnovili in oktobra lani začeli graditi.

Centralni leseni objekt podizvajalec CI Produkt Komenda zdaj gradi približno deset dni in zanj pravijo, da je ena najzahtevnejših gradenj v celoti lesenega objekta – iz macesna – v Sloveniji. V energijsko varčni zgradbi, ki bo imela travnato streho, bodo predvsem informacijski in sprejemni center za obiskovalce, bar in trgovinica, učilnica, pisarne, dormitorij za šest raziskovalcev in laboratorij. Z vrha centra bo mogoče opazovati dogajanje na 122 hektarih rezervata, nam je povedal Borut Mozetič, strokovni vodja naravnega rezervata.

Podvodna opazovalnica

Nedaleč stran nastajajo servisni objekt za spravilo strojev, orodja in hrane za živali ter hlev in obora. Ob jezeru pa poleg obstoječih štirih opazovalnic, ki jih bodo obnovili in jim uredili nadstreške, gradijo še štiri nove: dve v zahodnem delu lagune in eno na severnem (nedaleč od trgovskih stavb v novejšem delu Kopra) z manjšim opazovalnim stolpom in učno potjo. Osrednja nova opazovalnica bo na meji med sladkovodnim jezerom in brakično laguno. Zgrajena bo v obliki okroglega gnezda, ki bo segalo tudi pod vodno gladino, tako da bo iz njega mogoče opazovati tudi dogajanje pod vodo.

Pogodbeni rok za dokončanje del je 307 dni, kar pomeni, da mora biti vse pripravljeno do začetka avgusta. Objekti bodo zgrajeni že mesec prej, nato pa bodo poskrbeli še za ureditev krajine, dostopnih poti, mlak, jezerske obale. Opremljanje prostorov in pridobivanje uporabnih dovoljenj sta predvideni od avgusta do oktobra. Za obiskovalce je ponovno odprtje rezervata predvideno oktobra. Doslej so jih imeli približno 20.000 na leto, po vseh pridobitvah pa jih pričakujejo več. Vstopnine ne bo, razen za vodene skupine, ki bodo deležne izobraževalnega programa.

Videonadzor

Celotna vrednost naložbe, katere nosilec je ministrstvo za okolje in prostor, znaša skupaj z opremo in dokumentacijo 3,37 milijona evrov, pri čemer evropski sklad za regionalni razvoj prispeva 2,35 milijona evrov. Ker evropsko financiranje poteka iz finančne perspektive, ki se je že iztekla, je treba denar porabiti do konca tega leta.

Celotno območje rezervata bo pod videonadzorom, zato bodo k štirim boškarinom (podolsko govedo) jeseni znova pripeljali tudi kamarške konje; enega žrebca in tri kobile. Med njimi tudi Rižano in Cabidoule, ki so ju pred dvema letoma kruto napadli in ranili. Začasno so vsi konji v drugih hlevih, ker jim doslej niso mogli zagotoviti ustrezne varnosti.