Slovenija bo učinkovitejše nadzirala svoje morje

Do konca prihodnjega leta naj bi začel delovati nov center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju.
Fotografija: Jadran Klinec, ki vodi pomorsko upravo, in Maurizio Rondoni, predstavnik podjetja Elman SRL, ki bo opremilo nov nadzorni center.  Foto Nataša Čepar
Odpri galerijo
Jadran Klinec, ki vodi pomorsko upravo, in Maurizio Rondoni, predstavnik podjetja Elman SRL, ki bo opremilo nov nadzorni center.  Foto Nataša Čepar

»Zmanjšali bomo možnost nastanka izrednih dogodkov celo za 75 odstotkov. Namesto enkrat na dvajset let, se bo verjetnost takega dogodka znižala na enkrat na 80 let,« je ob podpisu pogodbe za vzpostavitev Centra RS za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju povedal Damjan Horvat, predstavnik direktorata za letalski in pomorski promet.

Center bo deloval v okviru Uprave RS za pomorstvo, in sicer v nadzornem stolpu nove stavbe na koprskem Kopališkem nabrežju (dodatna enota pa bo na pomorski fakulteti v Portorožu). Po besedah Jadrana Klinca, direktorja uprave za pomorstvo, bo center, ki ga je zasnovalo italijansko podjetje Elman SRL, v celoti začel delovati konec prihodnjega leta, ko bodo poskrbeli za vse pogoje za priključitev in delovanje nove tehnologije.

Ta obsega nov radar, saj trenutno uporabljajo policijskega, različne kamere, tudi na termično zaznavo, radijske postaje za komunikacijo z ladjami, novo vremensko postajo in drugo visokotehnološko opremo, ki bo med drugim lahko zasledila tudi lokacijo tistega, ki je sprožil klic v sili ali pa oljne madeže v primeru nezgode z izlitjem goriva. Nova vremenska postaja bo omogočala hitrejše ukrepanje ob nastanku tramontane, ki je pogosto vzrok težavam manjših plovil na morju ali pa škodi v pristanišču.

Nov center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju bo po napovedih zagotavljal večjo varnost. Foto Nataša Čepar
Nov center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju bo po napovedih zagotavljal večjo varnost. Foto Nataša Čepar


Iz nadzornega stolpa, ki je danes še prazen, se razlega pogled po Koprskem zalivu, obenem pa bo opremljen z monitorji za prikaz dogajanja v celotnem morskem akvatoriju, na kopnem pa bo pokrival območje vse do Slavnika. Nadzor bo povezan tudi s kontrolnim sistemom policije in Luke Koper. Vrednost naložbe znaša 2,6 milijona evrov, pri čemer bodo dober milijon in pol evrov pridobili iz evropskih sredstev. »Nerešeno pa ostaja vprašanje kadrov, saj bi za optimalno delovanje novega sistema potrebovali še 12 ljudi. A upam, da se bo v prihodnje tudi to rešilo,« dodaja Klinec.

»Bistvo naše tehnologije je integriran sistem informacij, ki zagotavlja učinkovit nadzor in omogoča prihodnje nadgradnje komunikacijskega sistema tako na nacionalni kot na nadnacionalni ravni. Skupaj z opremo pa bomo poskrbeli tudi za usposabljanje in prenos znanja,« je dejal Maurizio Rondini, predsednik uprave podjetja Elman SRL iz Rima.

Komentarji: