Državni sekretar v Golobovem kabinetu: Ukrep izgona diplomata je bil nujen

Ruskega diplomata so razglasili za »persono non grata«, menda je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim statusom.
Fotografija: Zunanje ministrstvo je rusko veleposlaništvo obvestilo, da mora diplomat Slovenijo zapustiti do 28. marca. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Zunanje ministrstvo je rusko veleposlaništvo obvestilo, da mora diplomat Slovenijo zapustiti do 28. marca. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je danes obvestilo Veleposlaništvo Ruske federacije v Republiki Sloveniji, da je skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih za nezaželeno osebo oziroma persono non grata razglasilo ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom. 

Kot so še sporočili z ministrstva za zunanje zadeve, mora ruski diplomat Slovenijo zapustiti najpozneje do 28. marca 2024.

Spletni portal Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, navaja, da gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Po neuradnih informacijah naj bi bil pripadnik obveščevalne službe ruskega zunanjega ministrstva, ki je znana pod kratico SVR. Nedvomno je pričakovati povračilni ukrep ruske strani. 

Izgon diplomata predstavlja najstrožji ukrep v odnosu med dvema državama. Leta 2022 ob grozodejstvih v Buči tako na primer Slovenija ni uporabila 9. člena konvencije, ki predvideva izgon, ampak se je odločila za uporabo 11. člena, ki daje državi možnost, da od tujega diplomatsko-konzularnega predstavništva zahteva prilagoditev števila osebja. Slovenija je takrat od Rusije zahtevala, da število ruskih diplomatov v Sloveniji z 41 zmanjša na osem, kolikor je slovenskih diplomatov na slovenskem veleposlaništvu v Rusiji.

Čeprav je 11. člen omenjene konvencije Rusiji omogočal, da se sama odloči, kateri diplomati bi ostali v Sloveniji, so naši viri takrat zatrjevali, da je slovenska stran ruskemu veleposlaniku Timorju Ejvazovu izročila natančen seznam 33 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Ljubljani, ki so morali aprila leta 2022 zapustiti Slovenijo. Če ruska stran seznama ne bi upoštevala, je vladna stran načrtovala, da ruske diplomate razglasi za nezaželene osebe.

Takratne odnose med Slovenijo in Rusijo sta zaznamovala predvsem napad Rusije na Ukrajino in usklajeni odgovor držav članic EU. Konec leta 2022 so slovenski organi v Ljubljani nato odkrili in priprli dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Ruska agenta z državljanstvom ene od južnoameriških držav sta po naših informacijah delovala pod lažno identiteto, prijeli pa so ju v njuni najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom. Tudi priprta ruska agenta po neuradnih informacijah pripadata obveščevalni službi ruskega zunanjega ministrstva SVR.

Preberite še:

Komentarji: