Slovenija predseduje Svetu ministrov za kulturo Jugovzhodne Evrope

Minister Turk je v Beogradu od Srbije prevzel predsedovanje sveta. Slovenija bo dala poudarek na kulturno vzgojo.

pet, 20.04.2012, 18:00

Beograd - Slovenija je za svoje predsedovanje izbrala temo kulturne vzgoje, minister Žiga Turka pa je državam članicam ponudil tudi sodelovanje pri krepitvi knjižničarske regionalne mreže COBISS.Net.

Po besedah ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bi bilo leta 2014 primerno obeležiti stoletnico začetka prve svetovne vojne, ki je izbruhnila prav v tej regiji. To bi lahko bila po njegovem mnenju dodatna spodbuda za utrjevanje miru in sodelovanja v regiji, piše STA.

Prav stabilnost in mir v regiji sta bila dve od glavnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v letu 2008, je spomnil minister in dodal, da si je Slovenija takrat zadala cilj, da pospeši približevanje vseh držav v regiji EU. Dodal je, da se je kot sekretar skupine za razmislek, ki je pripravila poročilo o perspektivah Evrope do leta 2030, ves čas zavzemal, da EU nadaljuje postopke za vključitev držav med Slovenijo in Grčijo ter tudi Turčijo, kar Slovenija še vedno podpira, so sporočili z ministrstva.

 

O kulturni vzgoji, osrednji temi slovenskega predsedovanja svetu ministrov za kulturo Jugovzhodne Evrope, je dejal, da je vključevanje kulture v celoten vzgojni proces zelo pomembno za spoznavanje preteklosti, razumevanje sedanjosti, pa tudi kot priprava za prihodnost. »Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam,« je še menil minister.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
4 komentarji
Kobra

SRAMOTA.
Ne glejte kaj delam ampak poslušajte kar govorim.!

21. april 2012, ob 18:48:07
Neznan

Srbi bodo praznovali 100 letnico začetka prve svetovne vojne. Kaj bomo mi po končani prvi svetovni vojni praznovali poraz proti Srbom?.

21. april 2012, ob 11:10:31
I.S

wladymyr zbudi se. Ali res ne vidiš kaj Turk dela v šolstvu in kulturi. Tako mnjenje kot si ga napisal bi lahko napisal samo sam Turk ali pa njegov nezmotljivi šef.

21. april 2012, ob 06:51:18
wladymyr

Mednarodna kulturna politika in minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr.Žiga Turk

Dr.Žiga Turk, slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je razvita osebnost, ki ponuja tudi mednarodno omiko skozi vzgojo in izobraževanjre, torej na najvišji ravni. Ko je govoril slovenski minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr.Žiga Turk posebej o kulturni vzgoji kot sicer o osrednji temi slovenskega predsedovanja svetu ministrov za kulturo Jugovzhodne Evrope, je omenil razumno in politično korektno in v evropskem duhu, da je vključevanje kulture v celoten vzgojni proces zelo pomembno za spoznavanje preteklosti, razumevanje sedanjosti ali tudi kot priprava za prihodnost, na primer takole: »Poučevanje kulture vključuje krepitev raznolikosti kot najpomembnejšega izročila, ki ga lahko ponudimo novim generacijam,«

Ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS dr.Žigi Turku iskrene čestitke za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem kulturnem prostoru!

20. april 2012, ob 23:00:13
4 komentarji
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej