Slovenijo bo obiskal državni tajnik Vatikana

Je na obzorju nov Vatikanski sporazum? Uradni namen obiska je blagoslovitev novih prostorov apostolske nunciature v Sloveniji.

Objavljeno
29. januar 2016 14.53
reu parolin
Matija Grah
Matija Grah

Prihodnji torek bo na tridnevni obisk v Slovenijo pripotoval državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin, je sporočila Slovenska škofovska konferenca. V torek se bo sestal s premierom Mirom Cerarjem, zvečer pa bo v ljubljanski stolni cerkvi svetega Nikolaja daroval sveto mašo ob prazniku Jezusovega darovanja v templju – svečnice.

Naslednji dan se bo kardinal Parolin srečal s predsednikom republike Borutom Pahorjem in blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. V četrtek, zadnji dan svojega obiska, se bo pomudil v sprejemnem centru za begunce in migrante v Dobovi, zatem pa še na sedežu pred desetimi leti ustanovljene škofije v Novem mestu, ki jo že vse to obdobje vodi škof Andrej Glavan.

Za sporazum potrebna dvotretjinska večina

Po besedah Tadeja Strehovca, tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference, je uradni namen kardinalovega obiska blagoslovitev prostorov nove apostolske nunciature v Ljubljani. Med temami, ki jih utegne vatikanski državni tajnik načeti med svojim obiskom, bo po pričakovanjih položaj Katoliške cerkve v Sloveniji, medtem ko bo slovenska stran zagotovo sprožila vprašanje begunske krize v Evropi, ki bi jo po njenem predlogu morali (med drugim) reševati z okrepljenim nadzorom grško-makedonske meje.

Na vprašanje Dela, ali bo predmet pogovorov morebiti tudi ustanovitev vojaškega ordinariata (škofije), za katerega si že dlje časa prizadeva slovenska Katoliška cerkev, nam Strehovec ni mogel odgovoriti, češ da je vsebina pogovorov stvar slovenske vlade in Svetega sedeža. Na dodatno vprašanje, ali je po njegovem védenju v času obiska predviden podpis morebitnega sporazuma med Svetim sedežem in slovensko vlado, pa nam je pomenljivo odvrnil: »Tega ne morem komentirati. Veste pa, da je za takšen sporazum potrebna dvotretjinska večina v parlamentu.«

Dvotretjinske večine za tovrsten sporazum v trenutni sestavi slovenskega parlamenta ni mogoče dobiti.

Diplomat s stažem

Pietro Parolin se je rodil leta 1955 v kraju Schiavon v bližini mesta Vicenza v Italiji. V duhovnika je bil posvečen aprila 1980. Po triletnem službovanju v domači škofiji je leta 1983 začel študij na diplomatski akademiji Svetega sedeža in ga leta 1986 sklenil z diplomo na temo škofovske sinode. Od takrat dalje je uslužbenec diplomatske službe Svetega sedeža.

Leta 2009 ga je Papež Benedikt XVI. imenoval za apostolskega nuncija v Venezueli ter ga isto leto posvetil v nadškofa. Avgusta 2013 je papež Frančišek imenoval Pietra Parolina za državnega tajnika, na konzistoriju 22. februarja 2014 pa za kardinala.