Slovenska policista bosta patruljirala po hrvaški obali

Policista bosta delovala na območju liško-senjske in šibensko-kninske policijske uprave.

Objavljeno
04. julij 2013 22.23
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Dva slovenska policista, Janez Hancman in Boris Kumer, bosta med 15. julijem in 16. avgustom pomagala hrvaškim kolegom pri opravljanju policijskih nalog, povezanih s slovenskimi državljani. Prvi v Policijski postaji Novalja, drugi v policijski postaji Vodice.

Oba policista, Janez Hancman, sicer vodja policijskega okoliša v Mariboru, Boris Kumer pa policijskega okoliša v Murski Soboti, sta se danes »predstavila« na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, ki bo tudi neke vrste vezni člen med slovenskimi državljani, ki bodo potrebovali pomoč, in slovenskima policistoma.

Osrednji namen tovrstne oblike skupnega sodelovanja, ki se je začelo pred dvema letoma, je omogočanje hitrejše komunikacije s slovenskimi turisti – vsako leto jih je na hrvaški obali več kot milijon – in dajanje predlogov glede obravnavanja slovenskih državljanov.

Ni znano, koliko slovenski državljani kršijo pravila hrvaškega pravnega reda, neuradni podatki pa kažejo, da imajo policisti vsako poletje približno po 40 priprtih slovenskih turistov. Največkrat zaradi kršitev prometnih predpisov in kršitev javnega reda in miru. Letos bo v okviru skupnega mednarodnega sodelovanja poleg obeh naših policistov po hrvaški obali patruljiralo še 58 drugih iz 13 držav, lani jih je bilo 57, predlani pa 46.