Slovenski gasilci med najboljšimi na svetu

Na tekmovanju Firefighter Combat Challenge v ZDA so slovenski prostovoljni in poklicni gasilci dosegli pomembne rezultate.

Objavljeno
12. november 2014 14.41
Firefighter combat
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Brnik – Ekipa slovenskih gasilcev se je z najbolj zahtevnega gasilskega tekmovanja (Firefighter Combat Challenge) iz Phoenixa v ZDA v Slovenijo vrnila z odmevnimi rezultati, saj so se uvrstili med najbolj pripravljene gasilce na svetu. Na letališču Brnik so jih v velikem številu pričakali sorodniki, prijatelji in gasilci.

Prostovoljni gasilci Domen Pavlič (PGD Begunje), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Matic Zupan (PGD Moste), Anže Habjan (PGD Podnart) in poklicni gasilec Amer Čosič iz gasilske enote Nova Gorica so sestavljali slovensko ekipo, ki je dosegla pomembne uvrstitve, čeprav se na zmagovalni oder niso povzpeli.

Konkurenca je bila huda, saj se je tekmovanja udeležilo 592 gasilcev z vsega sveta, kljub temu pa so se vsi Slovenci uvrstili v finalne boje in dokazali, da so slovenski prostovoljni in poklicni gasilci med najbolje pripravljenimi na svetu.

Z 18. mestom je najboljši rezultat med posamezniki dosegel najhitrejši evropski gasilec in od letos poleti tudi evropski rekorder Domen Pavlič, na 22. mestu je tekmovanje končal Gregor Stanonik, Matic Zupan je bil 42., Anže Habjan 44., Amerju Čosiću se je finalni nastop ponesrečil, saj se je poškodoval in tekmovanje končal brez uvrstitve.

Ekipno so slovenski gasilci zasedli šesto mesto, tandem Domen Pavlič in Matic Zupan je bil med dvojicami osmi, Gregor Stanonik in Anže Habjan pa sta zasedla 14. mesto.

Domen Pavlič je po prihodu na brniško letališče povedal, da je zelo ponosen na svoj dosežek, saj je že dolgo časa čakal na rezultat pod eno minuto in tridesetimi sekundami, kar mu je v Phoenixu končno uspelo (dosegel je čas 1:28:17). Dodal je še, da je ponosen tudi na dosežke ostalih članov ekipe, saj so na tekmovanju v ZDA sodelovali predvsem poklicni gasilci tako, da so dokazali, da so vrhunsko pripravljeni. Ne le za tekmovanja, ampak tudi za gasilska posredovanja, je izpostavil rekorder. »Ameriški gasilci so šele na progi spoznali, kaj zmoremo in česa smo sposobni,« je še dodal Pavlič.

Gregor Stanonik je presegel svoja pričakovanja in dosegel rezultat pod minuto in pol. »Ko prideš skozi cilj in slišiš sireno sploh nisi več zmatran«, je opisal svojo izkušnjo. Standard gasilcev v ZDA je povsem drugačen in precej višji kot pri nas, je še ugotavljal Stanonik ter dodal, da imajo gasilci v tamkajšnjem okolju poseben status. Če si gasilec lahko v trgovini pokažeš gasilsko izkaznico in dobiš popust, je dejal.

Gasilci iz drugih držav so se nam čudili kako lahko kot prostovoljni gasilci pridemo na takšen nivo priprave, je dejal Matic Zupan.

Anže Habjan je pohvalil super izkušnjo ter dodal, da se je na tekmovanju pokazalo kako dobro so bili pripravljeni, vendar pa jim je za preboj na oder za zmagovalce zmanjkalo nekaj športne sreče. Še naprej bodo trenirali in poskušali izboljšati rezultate, je dodal Habjan.

Osmoljenec finalnega tekmovanja Amer Čosić je dejal, da je vesel za uspeh ostalih članov ekipe. Sam pa zaradi poškodbe hrbta ni mogel prispevati tistega, kar si je želel.