Slovenski opazovalec na misijo ZN v Sirijo

Slovenija je ZN sporočila ime svojega kandidata za misijo. Gre za podpolkovnika. Javnosti imena še niso sporočili.

Objavljeno
17. maj 2012 14.52
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Vlada je na današnji seji odločila, da bo Slovenija v opazovalno misijo Združenih narodov v Siriji (Unsmis) napotila enega pripadnika Slovenske vojske z možnostjo rotacij, poroča STA. Odločitev vlade bosta obravnavala še parlamentarna odbora za obrambo in zunanjo politiko.

Vsi člani odborov, ki so sodelovali v razpravi, so napotitev slovenskega opazovalca v Sirijo podprli, jih je pa več opozorilo na slabe varnostne razmere v državi.

Obrambni minister Aleš Hojs imena polkovnika ni želel razkriti. Dejal je še, da je bil odziv članic ZN zelo velik in da je bila Slovenija s prijavo pozna, zato ni zagotovljeno, da bo njen kandidat sprejet v misijo.

Slovenska vojska je trenutno dejavna v šestih različnih mednarodnih operacijah oziroma misijah Nata, EU in Združenih narodov, tako da bi bilo sodelovanje v misiji Unsmis njena sedma operacija.

V silah Isaf v Afganistanu je 86 pripadnikov, v silah Kfor na Kosovu 298, v Bosni in Hercegovini 18, v misiji Unifil v Libanonu 14, v misiji Untso na Golanski planoti trije, enako tudi v misijah Nata v Srbiji in Makedoniji, v protipiratski operaciji Atalanta pred obalo Somalije pa je en pripadnik.