Slovenski program za zdravje zob najboljši na svetu

Tekmovanje za osnovnošolce navdušilo Svetovno zobozdravniško združenje.

Objavljeno
03. november 2017 13.51
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Slovenski zobozdravniki - v njihovem imenu vodja tekmovanja Matej Leskošek - so v Madridu prejeli najvišje priznanje Svetovnega zobozdravniškega združenja (FDI) »Smail award 2017« za program »Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani«. V tekmovanje so bili lani vključeni vsi osnovnošolsci.

S tekmovanji za zdrave zobe so pričeli slovenski zobozdravniki davnega leta 1983, torej pred 34 leti. Takrat se je vanj vključilo 34 osnovnih šol, v katerih so si v šoli umivali zobe, čistost pa so preverjali s posebnimi tabletkami. Vztrajnemu delu zobozdravnikov, sester in učiteljev gre pohvala za to, da se je vključevalo iz leta v leto več osnovnih šol, lani vseh 740 šol in ustanov, v katere so zajeti osnovnošolski otroci.  Letos poteka tekmovanje pod vodstvom stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva že petintrideseto leto zapovrstjo.

»Ponosno beležimo praktično 100-odstotno udeležbo osnovnošolcev v tekmovanju. Dve tretjini jih tekmujeta do šestega razreda, tretjina pa vseh devet let,« je povedal Gorazd Sajko, predsednik stomatološke sekcije pri Slovenskem zdravniškem društvu. Zobe si torej tudi po jedi v šoli umiva vsak dan okoli 140 tisoč slovenskih osnovnošolcev. In rezultati?

Zobni indeks strmo padel

Zobozdravniki merijo zdravje zob s tako imenovanim indeksom KEP - število karioznih, ekstrahiranih in plombiranih zob. Ta se je v 24 letih v Sloveniji izjemno izboljšal. »Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani je skupaj s preostalimi preventivnimi dejavnostmi botrovalo drastičnemu padcu zobne gnilobe pri tekmujoči populaciji. KEP, ugotovljen pri 12-letnikih, se je zmanjšal s 5,1 v letu 1987 na 2,6 v letu 1993. Leta 1998 je padel na 1,8 in v letih 2003 in 2008 je prof. Vito Vrbič s skupino sodelavcev registriral KEP v vrednosti 1,7. Nato so isti avtorji v letu 2013 ugotovili nekoliko višjo vrednost, to je 1,8,« je povedal Gorazd Sajko.

Takrat so zobozdravniki opozorili, da opažajo vse več slabše ustne higiene »Pripisali smo jo nezavidljivemu gospodarskemu stanju, globalni krizi, povečani nesigurnosti in ne nazadnje revščini, ki se je plazila v našo vsakdanjost. Je pa tudi res, da sodelavci iz cele Slovenije na naših srečanjih tožijo, kako so otroci vse bolj razpuščeni ob ponovnem vstopu v šole po počitnicah. Kar precej dobre volje in potrpljenja je potrebno, da se otroci vrnejo v utečen ritem in prično z rednim in pravilnim čiščenjem svojih zobk po počitnicah,« je dejal. In še, da nestrpno pričakujejo novo meritev zobnega indeksa. Ta je vsakih pet let, naslednja bo za leto 2018. ». Upamo, da bodo na voljo finančna sredstva za njegov izračun,« pravi sogovornik. To bi tudi pričakovali, saj zdravi zobje v otroštvu in privzgajanje navade umivanja zob, ki je izjemno pomembna za zdravje v odraslosti, prihranijo veliko denarja tudi zdravstveni blagajni.

Denar morajo zbirati pri sponzorjih

A kljub temu, da je slovenski program za zdrave zobe - tekmovanje v čistoči zob - bil že večkrat do sedaj opažen in tudi nagrajen na mednarodnih srečanjih zobozdravnikov in pediatrov, zdaj pa je prepoznan za najboljše na svetu, ni financiran sistemsko, pač pa morajo zobozdravniki sami vsako leto znova zbirati sponzorska sredstva, da lahko tekmovanje sploh organizirajo. Po besedah Gorazda Sajka ne gre za veliko denarja: vsako leto potrebujejo 1600 evrov za natis priznanj šolarjem in učiteljem, 3000 evrov za najem dvorane Tivoli, kjer je zaključna prireditev za 2500 otrok iz vse Slovenije in vsakih pet let za približno 7500 evrov za pokritje stroškov za izračun zobnega indeksa KEP in natis zbornika o tem. Ta denar - torej povprečno okoli 6000 evrov letno - bi lahko prispevalo ministrstvo za zdravje, meni Sajko, saj »ni enostavno leto za letom moledovati za osnovna finančna sredstva, brez katerih ne gre«.