»Slovensko gozdarsko podjetje spada v Kočevje«

Po stečaju Nolika v kočevski občini ponujajo znanje in lokacijo za lesnopredelovalni center.

Objavljeno
21. november 2014 10.29
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - Država na jugu Slovenije opravi okoli 60 odstotkov možnega letnega poseka v državnih gozdovih, zato je logično, da morebitno novoustanovljeno družbo Slovenski gozdovi d.o.o. ustanovijo na Kočevskem, pravijo na občini Kočevje. Z vzpostavitvijo gozdno-lesne verige se bo preprečil izvoz tisočih kubičnih metrov lesa v Avstrijo in Italijo, obenem pa se bodo v regiji, kjer je najvišja brezposelnost, zagotovila nova delovna mesta.

Kočevska izpolnjuje vse pogoje za lesno tehnološki center, saj v Kočevski Reki deluje podjetje Snežnik, ki je v 73,15 odstotni lasti države. Podjetje, ki kot koncesionar upravlja z državnimi gozdovi in ves posekan les predela, ima tehnologijo za razrez do 60.000 kubičnih metrov hlodovine in skladišča za 12.000 kubičnih metrov lesa. Z nadgradnjo bi te kapacitete povečali in bi lahko letno posekali in predelali 200.000 kubičnih metrov lesa. To bi med drugim zagotovilo najmanj 100 sto novih delovnih mest, pravi kočevski župan Vladimir Prebilič.

S tem bi spodbudili tudi proizvodnjo izdelkov pohištvene industrije, ki je z nedavnim stečajem Nolika na Kočevskem v zatonu. Delo je izgubilo 162 ljudi, vendar obstaja možnost ohranitve zdravih jeder. Ob tem računajo na sodelovanje s Fakulteto za lesarstvo in razvoj novih izdelkov.

Kočevje na koncu verige

Občina Kočevje, ki je lastnica 5000 hektarov gozdov, bi se v projekt vključila ob zaključku verige, s porabo lesne biomase v projektu kogeneracije. Na dveh razpisih Evropske komisije za obnovljive vire NER300 projekt sicer ni dobil finančne podpore, a je bil pozitivno ocenjen kot strokoven in tehnično primeren projekt. Temelji na dveh stebrih: prvega predstavlja predelava lesa ter testiranje impregnacij lesa s patentiranimi materiali, proizvedenimi v Kočevju, ter kogeneracija, pri kateri se uporabijo ostanki lesa ter preostala lesna masa, ki nastane po poseku.

»Celoten projekt je možnost za skupno vlaganje v razvoj gozdno-lesne verige, kjer pa brez sodelovanja z državo ne bo šlo, saj le-ta lastniško obvladuje gozdne površine in ima lesno-predelovalno podjetje že na Kočevskem,« pravi Vladimir Prebilič, ki je prepričan, »da bi iskanje kakršne koli druge lokacije v Sloveniji bi bilo popolnoma nesprejemljivo, neracionalno, strateško zgrešeno in drugače neprimerno, saj Kočevska tudi danes predstavlja največjo sklenjeno gozdnato regijo v Sloveniji.«