Slovensko vlado in državni zbor pozvali k takojšnji ureditvi sodniških plač

Začudeni so tudi nad izjavami predsednika vlade Roberta Goloba v nedavnem pogovoru za Sobotno prilogo Dela.
Fotografija: Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. FOTO: Blaž Samec/Delo

Evropsko sodniško združenje (EAJ) je sprejelo resolucijo o Sloveniji, s katero poziva slovensko vlado in državni zbor, da nemudoma izvršita odločbo ustavnega sodišča glede sodniških plač in zagotovita ustrezne materialne pogoje za neodvisno delo sodnikov ter s tem prekineta trenutno kršitev načel neodvisnosti sodstva in delitve oblasti.

Kot so sporočili iz Slovenskega sodniškega društva, je bila resolucija EAJ prejšnji teden sprejeta soglasno, »kar pomeni, da imamo slovenski sodniki mednarodno podporo vseh 38 nacionalnih sodniških združenj evropskih držav«. Posebno solidarnost je izrazilo tudi sodniško združenje Iustitia, katerega osemletni boj za neodvisnost sodstva na Poljskem se, kot kaže, bliža srečnemu koncu, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

V društvu poudarjajo, da mineva 115 dni od izteka roka, ki ga je vladi in državnemu zboru naložilo ustavno sodišče kot skrajnega, da zagotovita materialno neodvisni status sodnikov in spoštujeta načelo delitve oblasti. Vlado in DZ ponovno pozivajo, da to nemudoma storita.

Začudeni pa so tudi nad izjavami predsednika vlade Roberta Goloba v nedavnem pogovoru za Sobotno prilogo Dela, češ da imajo sodniki moralno upravičenje, da se zavzemajo proti svoji podplačanosti, da ga bolj kot poročilo o vladavini prava skrbi kaj drugega in da se s sodniki vlada usklajuje.

Uporabljeni izrazi v pogovoru po mnenju sodnikov kažejo na temeljno nerazumevanje delovanja pravne države, saj so odločbe sodišč nekaj povsem drugega in celo nasprotnega od zgolj moralne upravičenosti. »Izražamo razočaranje nad brezbrižnostjo, ki jo predsednik vlade kaže proti temeljnemu indikatorju Evropske unije o stanju vladavine prava v državah članicah. Hkrati javnost obveščamo, da tudi ne drži, da se vlada s sodniki kakorkoli 'usklajuje',« so zapisali.

Vse obljube, ki jih je vlada dala sodnikom, so bile doslej prelomljene, so opozorili v Evropskem sodniškem združenju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vse obljube, ki jih je vlada dala sodnikom, so bile doslej prelomljene, so opozorili v Evropskem sodniškem združenju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vse obljube, ki jih je vlada dala sodnikom, so bile doslej prelomljene, so opozorili. »Nazadnje je bil posredovan neuradni predlog kot namera za uresničitev odločbe ustavnega sodišča, ki pa ne s časovnega ne z vsebinskega vidika ne ustreza svojemu namenu,« so poudarili.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti, ter zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Zato sodniki, zlasti prek Slovenskega sodniškega društva, vse odtlej pozivajo k uresničitvi ustavne odločbe. Predsednik vlade Golob je pravosodnim funkcionarjem v začetku aprila predstavil izhodišča interventnega zakona, s katerim bi v prvem koraku naslovili uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah.

Sestanka s sodniki in tožilci se je udeležila tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič. Ministrica je ob robu današnje predstavitve cenitve za stavbo na Litijski poudarila, da postopki potekajo, vendar pa sama ni pravi naslov za vprašanja v zvezi z osnutkom predloga zakona, temveč se je treba obrniti na kabinet predsednika vlade.

Preberite še:

Komentarji: