Smešna cena za zazidljivo parcelo sredi Ljubljane

Mestna občina Ljubljana je lastnikom zemljišča na Viču, ob Cesti na Brdo, ponudila borih 60 evrov za kvadratni meter.

Objavljeno
23. november 2011 20.00
Posodobljeno
24. november 2011 07.00
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Občina je lastnikom za odkup zazidljive parcele sredi mesta ponudila 60 evrov za kvadratni meter. Gre za zemljišče ob Cesti na Brdo, med stanovanjskimi naselji med Gabrščkovo in Kantetovo ulico, na katerem sta asfaltirano in travnato otroško igrišče.

Pisali smo že, da je bila parcela, na kateri sta igrišči, pred leti vrnjena petim denacionalizacijskim upravičencem, potomcem družine z veliko kmetijo na Viču, ki je imela prej v lasti precejšen del zemlje, na kateri je zdaj naselje.

Denacionalizacijski upravičenci so vložili zahtevo za spremembo enega od igrišč (s parcelno številko 1205
8) iz površine za rekreacijo v tako za stanovanjsko pozidavo. Ko so stanovalci izvedeli, da ljubljanski občinski prostorski načrt (OPN) predvideva to spremembo, so pred dobrim letom dni za ohranitev otroškega igrišča oblikovali dve civilni pobudi: civilno iniciativo stanovalcev Gabrščkove in Kantetove ulice za ohranitev namembnosti otroških igrišč ob Cesti na Brdo in civilno iniciativo stanovalcev Gabrščkove ulice 33–63 za zagotavljanje kakovostnega bivalnega okolja.

Takrat je tajnik obeh pobud prof. dr. Jože Gričar poudaril, da je bil pred 35 leti, ko so se odločali za nakup vrstnih hiš, sestavni del naselja, ki ga je gradilo GP Grosuplje, tudi igrišče z zelenico, in prav to je privabilo veliko kupcev.

Civilni pobudi sta nekdanji občini očitali, da po nemarnosti ni vpisala za gradnjo odkupljenega zemljišča v zemljiško knjigo na svoje ime, zato so lahko dediči nekdanjih lastnikov dosegli vrnitev v naravi. Sin enega od petih dedičev dr. Damjan Možina je takrat povedal, da so parcelo dobili nazaj po vseh pravilih zakona o denacionalizaciji, njihova lastninska pravica je vpisana tudi v zemljiško knjigo; kot je opozoril, pa so zdaj ponovno razlaščeni, saj s svojim zemljiščem ne morejo ničesar narediti, ne morejo ga uporabljati enako kot drugi, ker v mestnih aktih piše, da je to javna športna površina.

Dr. Možina je takrat poudaril, da bi občina, če bi tu videla javni ali lokalni interes, lahko zemljišče prekvalificirala in lastnikom izplačala nadomestilo, pa tega ni storila. Dejal je še, da bodo razmislili o ponudbi za odkup, če bo prišla; do takrat je namreč še niso prejeli.

Za ohranitev otroških igrišč se je zavzel tudi župan

Na mestnem oddelku za urejanje prostora so takrat na naša vprašanja odgovorili, da sta obe igrišči nedvoumno namenjeni javnim športnim površinam in ne gre za spremembo namembnosti. Zanikali so vsakršne napake ali nedoslednosti in napovedali odkup zemljišča. Na mestnem oddelku za šport pa so povedali, da je njihovo stališče ves čas enako, in sicer, da na tem območju ostane otok športa za vse. Kot pravijo v civilnih pobudah, se je župan Zoran Janković osebno zavzel za ohranitev otroških igrišč in jim obljubil, da bo MOL zemljišča odkupila od lastnikov.

Spomladi so stanovalci poizvedovali, kako daleč so pogovori med lastniki in MOL. Od mestnega oddelka za ravnanje z nepremičninami so 26. maja dobili odgovor, da »med lastniki omenjenega zemljišča in oddelkom še naprej potekajo aktivni dogovori o pridobitvi zemljišča, pri čemer si vsi prizadevamo za rešitev v najkrajšem možnem času«. Z istega oddelka pa so jim 28. septembra sporočili, da so zemljiškoknjižnim lastnikom ponudili odkupno ceno 60 evrov za kvadratni meter zemljišča.

In še, da se lastniki ne strinjajo s ponujeno ceno, zato je treba poiskati cenovno ustrezno zemljišče za menjavo. Lastniki so izrazili željo po menjavi zemljišča na Brdu, Vrhovcih, Viču in v Rožni dolini. Na mestnem oddelku so še zapisali: »Ker MOL nima centralne evidence nepremičnin, nam je iskanje želenih lokacij oteženo. Da bi zadevo strokovno in v razumnem času uredili, smo za sodelovanje zaprosili lastnike«, da jim sporočijo, ali sami poznajo kakšno primerno lokacijo za menjavo.