Smeti bodo začasno odlagali na zaprto deponijo

Iz območja Kopra, Kranja in Maribora na deponijo Leskovec do nadaljnegane ne bodo smeli voziti odpadkov.

Objavljeno
26. april 2012 19.31
Posodobljeno
26. april 2012 19.45
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto - Župani 15 dolenjskih, belokrajinskih in posavskih občin so danes na izredni seji sveta županov v Novem mestu sklenili, da bodo v soboto komunalna podjetja spet lahko začasno odlagala mešane komunalne odpadke na centralnem regijskem odlagališču (Cerod) v Leskovcu pri Novem mestu.

Po zaprtju deponije 23. aprila so bile občine tik pred tem, da gredo po poti neapeljskega scenarija v Italiji. Okoljski inšpektorat jim je namreč smetišče, na katero odlaga odpadke 160.000 prebivalcev iz omenjenih 15
občin (lastnic deponije) in še dobrih 300.000 ljudi iz občin mariborskega, kranjskega in koprskega območja, zagrozil s plačilom globe, saj ne obratujejo skladno s predpisi. Na odlagališču namreč še niso uspeli zgraditi čistilne naprave za izcedne vode, kar je glavni pogoj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja (OVD).

Odpadno vodo, ki je sicer zelo strupena, upravljavec odlagališča, Javno podjetje Cerod, redno odvaža na novomeško centralno čistilno napravo, kar pa birokrate na Arsu ne zadovolji in zato tudi nočejo izdati OVD dokler čistilka ne bo zgrajena.

V Delu smo poročali, da je oseba iz ministrstva za kmetijstvo in okolje jasno povedala, da začasno odlaganje odpadkov na deponiji ne pride v poštev, ker je v nasprotju z isto uredbo o odlaganju odpadkov, na katero se 15 županov z direktorjem Ceroda Alojzom Turkom na čelu, sklicujejo.

Pred nekaj minutami je ta ista oseba iz okoljskega ministrstva za Delo.si vnovič zatrdila enako, ker da je namera županov v nasprotju z 10. členom uredbe o odpadkih (Uradni list 103/2011), toda na okoljskem inšpektoratu
menijo drugače. »Začasno skladiščenje na odlagališču Leskovec je možno z nadzorovanimi vplivi na okolje, in če je prostor za začasno skladiščenje odpadkov ustrezno opremljen,« so povedali na okoljskem inšpektoratu in
razložili, da mora biti površina, kamor se bodo odlagale smeti utrjena, med drugim mora biti za njih zagotovljeno tudi odvajanje izcednih vod.

Po naših informacijah bo deponijo v prihodnjih dneh obiskal okoljski inšpektor in se na kraju samem prepričal v (ne)spoštovanje »strogih okoljskih predpisov«.

Na deponijo Leskovec do nadaljnega, oziroma do pridobitve OVD, ne bodo smeli voziti odpadkov iz 17 občin iz koprskega, kranjskega in mariborskega območja.

Novomeški župan Alojz Muhič je še pred dnevi napovedoval, da bodo OVD uspeli pridobiti do 7. maja, kar pa je bila zgolj pobožna želja prvega moža novomeške občine. Njemu in prestavnikom občin Krškega, Črnomlja, Straže ter direktorju Ceroda Alojzu Turku je državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Marjeta Peterlin jasno povedala, da jim bo Arso prihodnji teden poslal natančen poziv na dopolnitev vloge, med katerimi je popis in opis ukrepov, ki jih morajo izvesti zato, da preprečijo čezmerno onesnaženja izcednih voda in vpliv odlagališča na kakovost podzemnih voda.

V prihodnjem tednu bodo prav tako pregledali še njihovo izpolnjevanje zahtev z vidika emisij v zrak ter izpolnjevanje gradbenih in vseh drugih zahtev. Pisno jih bodo o vseh potrebnih dopolnitvah vloge, ki jih morajo predložiti za pridobitev OVD, obvestili najpozneje do 7. maja.

Peterlinova jim je obljubila, da jim bo Arso, za obratovanje odlagališča, OVD izdal najkasneje v roku štirinajstih dni od prejema vsebinsko in formalno popolne vloge. Ali so to sposobni uresničiti ni znano, saj je novomeški župan Alojz Muhič nedosegljiv. Odpadke bodo »začasno skladiščili« do konca poletja.