Sneg povzroča težave v prometu

V prometni nesreči na dolenjskem dva poškodovana, policija izloča tovornjake.

Objavljeno
06. februar 2013 05.38
Posodobljeno
06. februar 2013 05.38
SNEG
M. Č., K. V., Delo.si; Bojan Rajšek, Litija
M. Č., K. V., Delo.si; Bojan Rajšek, Litija

Ljubljana - Večji del Slovenije je danes zajelo močno sneženje, ki največ težav zopet povzroča na cestiščih, navaja Slovenska tiskovna agencija. Dežurni prognostik Branko Gregorčič iz Agencije za okolje ocenjuje, da bo intenzivneje snežilo celo dopoldne, po nižinah naj bi zapadlo med 10 in 15 centimetri snega.

Po 13. uri naj bi sneženje oslabelo in do večera postopoma prenehalo. Temperature se gibljejo med minus dve do dve stopinji nad ničlo, na Primorskem, kjer bo popoldne zapihala šibka burja, pa od pet do devet stopinj Celzija.

Sneg pa nevšečnosti povzroča tudi na cestah. Kot opozarjajo na Prometno-informacijskem centru, tovorna vozila iz prometa izločajo na primorski avtocesti in na hitri cesti Razdrto-Vrtojba.

Na primorski avtocesti tovorna vozila izločajo pred cestninsko postajo Log proti Kopru, pred počivališčem Ravne v smeri Ljubljane, pred počivališčem Fernetiči pri vstopu v Slovenijo in pred počivališčem Povir v smeri razcepa Gaberk. Tovorna vozila izločajo tudi na hitri cesti Razdrto-Vrtojba na prehodu Vrtojba in cestninski postaji Bazara v smeri razcepa Nanos.

Na prelazih Jezersko in Ljubelj, so na avstrijski strani obvezne verige, prav tako na prelazu Korensko sedlo. Cesta čez prelaz Vršič pa je zaprta.

Na Dolenjskem se je razbesnela snežna nevihta, na avtocesti konec prepovedi za tovornjake

Novo mesto - Na območju Dolenjske in Bele krajine sneg pada kot za stavo. V zadnjih nekaj urah ga je v Novem mestu zapadlo več kakor deset centimetrov.

Naš bralec je za Delo.si sporočil, da se sneg oprijemlje cestišč, te pa niso splužene, zato je vožnja po mestu zelo nevarna. V podjetju novomeškem podjetju CGP, ki skrbijo za zimsko vzdrževanje ceset na tem področju pravijo, da se je nad Novim mestom in širšem območjem Dolenjske razbesnela snežna nevihta, ki povzroča precej težav v promet.

Pred sneženjem so ceste sicer posuli, vendar to vsaj za zdaj še ne učinkuje. Na terenu imajo vso razpoložljivo mehanizacijo. Cesti Novo mesto - Metlika in Soteska - Črnomelj čez Gorjance je zasnežena. Tovorna vozila
še ne izločajo iz prometa.

Iz prometno informacijskega centra sporočajo, da se bodo vozne razmere na vseh slovenskih cestah čez dan še poslabšale.

Voznikom priporočajo, da se brez ustrezne zimske opreme ne podajajo na pot. Promet bodo upočasnjevale tudi plužne in posipne skupine.

Ravnokar plužijo tudi prelaz Vahta.

Na širšem dolenjskem območju še vedno močno sneži. Policisti so obravnavali tri prometne nesreče, v katerih je nastala materialna škoda. Upravljavec ceste je odredil izločanje tovornih vozil na avtocesti za smer Ljubljana, in sicer poteka izločanje na Obrežju in avtocestnih postajališčih Zaloke in Starine.

Voznike tovornih vozil opozarjajo na upoštevanje odredbe o omejitvi prometa v Republiki Sloveniji. Svetujejo jim, naj spremljajo obvestila o prevoznosti cest in dosledno upoštevajo prometno signalizacijo. Tovornih vozil več ne izločajo.

 

V prometni nesreči med Velikim Gabrom in Medvedjekom dva poškodovana

Iz novomeške policijske uprave so za spletno Delo sporočili, da se je okoli 8.30 ure na cesti med Velikim Gabrom in Medvedjekom zgodila huda prometna nesreča. Voznik kombija je namreč izgubil oblast nad vozilom in treščil v drevo. V nesreči se je hudo poškodoval 25-letni državljan Bosne in Heercegovine, 30 letni državljan Bosne in Hercegovine pa je lažje poškodovan. Okoliščine prometne nesreče policisti še preverjajo.

Zaradi zastoja tovornih vozil je zaprta cesta Novo mesto - Metlika. Zaradi tovornih vozil je oviran promet tudi na cesti Podturn - Črnomelj, kjer policisti pri Brezovici ročno usmerjajo promet. Voznike tovornih vozil opozarjajo, da upoštevajo odredbe o omejitvi prometa v Republiki Sloveniji. Svetujejo, naj spremljajo obvestila o prevoznosti cest in dosledno upoštevajo prometno signalizacijo.

Novomeški policisti voznikom svetujejo, da se na pot odpravijo z ustrezno zimsko opremo in pravočasno, z vozil pa naj temeljito očistijo sneg. Vozijo naj previdno in strpno, hitrost vožnje pa prilagodijo voznim razmeram in upoštevajo, da so na cestah tudi pešci.

Sneg tudi prihodnji teden

V prihodnjih dneh bo vreme suho in hladno, zato se bo sneg obdržal. Gregorčič sneženje napoveduje tudi za prihodnji teden, in sicer od pustnega torka naprej.