Soča je lahko varnejša, varna pa ne bo nikoli

Raftarji so danes odstranjevali nevarno vejevje na 20-kilometrskem odseku Soče in s tem reko naredili malce bolj varno.

Objavljeno
04. junij 2013 21.52
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

S prostovoljno akcijo so se odzvali na opozorilo pomorske inšpekcije, ki je po dveh utopitvah na raftanju zagrozila z možno prepovedjo plovbe. Medtem ministrstvo za infrastrukturo išče rešitve za ureditev plovbe.

Na odseku med Golobarjem in Trnovim ob Soči so v gospodarsko interesno združenje (GIZ) zbrani posoški raftarji evidentirali najmanj 20 nevarnih točk za plovbo. Ves dan je okoli 40 raftarjev in kajakašev iz vode odstranjevalo drevesa in vejevje, ki so največja nevarnost. »Na reki smo vsak dan. Gre tudi za našo varnost,« je povedal vodnik rafta Primož Komac. Čiščenje Soče je bilo sicer prevelik zalogaj za dan dela, zato bodo akcijo nadaljevali. »Zdaj je precej varneje, kot je bilo,« je dejal predsednik GIZ raftarjev Dolina Soče Adis Hrovat in dodal, da popolne varnosti na vodi nikoli ne bodo mogli zagotoviti: »Reka je živa. Prinaša prepreke in jih odnaša, še posebno drevje, ki ga je zaradi lanskih poplav še več.« Iz neuradnih virov smo izvedeli, da je obdukcija trupla izraelskega turista pokazala, da se je utopil, še preden se je njegovo telo zagozdilo med drevje v vodi.

Na potezi sta občini Bovec in Kobarid

Raftarji so s skupno akcijo obenem vrgli rokavico občinama Bovec in Kobarid, da naj se vendarle zganeta in začneta reševati problem upravljanja plovbe na reki. Prepričani so, da bi morali občini tudi urejati plovno pot, če že pobirata denar za plovbo. »Ne pride v poštev, da bomo mi čistili reko in za nameček še plačevali dovolilnice za plovbo,« je zatrdil Hrovat. Če odziva lokalnih skupnosti ne bo, jima bodo raftarji - še ta teden - vrnili letošnje letne dovolilnice (lani so prodali 201 sezonsko raftarsko dovolilnico, ki stane 500 evrov). V občinskih blagajnah se od prodaje plovnih dovolilnic zbere od 120.000 do 150.000 evrov na leto.

Medtem so se včeraj na ministrstvu za infrastrukturo in prostor sestali s predstavniki lokalnih skupnosti in razpravljali o urejanju plovbe na Soči. Ministrstvo bo menda do konca meseca pripravilo predlog rešitev, ki jih bodo nato premlevali zgornjeposoški občinski sveti. »Sedanji odlok ne ureja ne plovbe ne skrbništva plovbe. Bistveno je, da bo to skupni projekt države in lokalnih skupnosti, kjer pa bomo vztrajali, da stoodstotne varnosti ni mogoče zagotoviti, zato niti upravljavec režima na reki ne more polno odgovarjati za varnost plovbe,« je dodal bovški župan Siniša Germovšek.