Sokolc in občina marca na sodišče

Narodni dom v Novem mestu. Višje sodišče zavrnilo zahtevo za začasno odredbo. Za 774 evrov elektrike.

Objavljeno
13. februar 2017 19.04
Gregor Macedoni
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – V Avtonomni kulturni coni (AKC) Sokolc so z veseljem sprejeli odločitev ljubljanskega višjega sodišča, ki je zavrnilo izdajo začasne odredbe za njihovo izselitev iz Narodnega doma v Novem mestu. V novomeški občini odločitev sodišča nočejo komentirati.

»Sodišče je zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, po kateri bi morali AKC Sokolc izprazniti v treh dneh. Pa ga nismo in ga ne bomo,« je zapisano na socialnem omrežju novomeške alternativne kulturne skupine, ki odločitve sodišča njim v prid tudi niso hoteli komentirati.

Občina je oktobra lani na novomeško okrajno sodišče vložila tožbo za izpraznitev in izročitev nepremičnin v občinsko posest. Hkrati so predlagali izdajo začasne odredbe za izselitev, kar je najprej zavrnilo tako prvostopenjsko sodišče v Novem mestu kot zdaj Višje sodišče v Ljubljani. »Tožba zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnin v posest še poteka, zato postopkov ne moremo podrobneje komentirati,« je za Delo dejal novomeški župan Gregor Macedoni. Na novomeškem okrajnem sodišču so za Delo povedali, da bosta poravnalni narok in prvi narok glavne obravnave razpisana že prihodnji mesec.

Novomeški občini je država lani že odobrila 56.000 evrov za obnovo stavbe oziroma ostrešja in strehe, a je denar ostal v državnem proračunu, saj je župan Macedoni zahteval, da se pred obnovitvenimi deli iz varnostnih razlogov izselijo člani AKC Sokolc. A ti so se v objekt zabarikadirali in ga nočejo zapustiti. Občina je decembra za porabljeno elektriko v Narodnem domu plačala 774,75 evra, za odvoz smeti in vodo pa so odšteli še 38,84 evra.