Spekter tudi uradno pod SS, SBT v sanacijo

Vlada danes potrdila prodajo Spektra in sanacijo SBT ter še 14 drugih slovenskih bolnišnic.

Objavljeno
30. november 2017 16.56
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Ljubljana - Današnja seja vlade je Zasavju prinesla kar dve spremembi: soglasje k pogodbi o prenosu poslovnega deleža Rudnik Trbovlje-Hrastnik (RTH) v hčerinski stanovanjski družbi družbi Spekter na Stanovanjski sklad republike Slovenije in z jutrišnjim dnem tudi uvedbo sanacije v Splošni bolnišnici Trbovlje (SBT).

Stanovanjski sklad je s sklenitvijo pogodbe pridobil celotni poslovni delež v družbi Spekter - po tržni vrednosti, ugotovljeni s cenitvijo pooblaščenega cenilca vrednosti podjetij. Pogodba je sklenjena pod tremi odložnimi pogoji, piše v vladnem sklepu: pridobitev pravnomočne odločitve oziroma soglasja Javne agencije za varstvo konkurence do 13. decembra. 2017, pridobitev soglasja vlade k pogodbi, pri čemer mora biti soglasje izdano do 13. decembra 2017 ter pridobitev izbrisnih pobotnic od zastavnih upnikov in njihova deponacija pri notarki do 28. decembra 2017.

Stanovanjski sklad je vezano na izpolnitev odložnih pogojev dan po sklenitvi pogodbe v oktobru pri notarki že deponiral kupnino v višini 6,8 milijona evrov.

Drugi sklep se nanaša na SBT, ki se je znašla na seznamu petnajstih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je republika Slovenija. Ukrep sanacije je potreben, ker so na zadnji dan lanskega leta izkazovali izgubo.

Sanacija se v teh javnih zdravstvenih zavodih uvede jutri, 1. decembra in se zaključi na predlog ministrstva za zdravje, ko sanacijski odbor ugotovi, da so izpolnjeni cilji in namen sanacije ali ob zaključku posebnega vladnega projekta za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov, to je 30. novembra 2021.

Sanacijski odbor v petnajstih dneh po uvedbi sanacije imenuje ministrica za zdravje.