Spet dva koraka nazaj za VDC Nova Gorica

Občina in ministrstvo s popolnoma drugačnimi informacijami o financiranju in nadaljevanju naložbe.

Objavljeno
30. oktober 2013 11.12
mpi_BARKA
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Potem ko sta se novogoriška občina in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) že v letošnjem maju dogovorili o izvedbi vseh postopkov za nadaljevanje gradnje varstveno delovnega centra (VDC) Nova Gorica, se stvari še niso premaknile z mrtve točke. Jasno je tudi že, da letos nadaljevanja gradnje ne bo.

Naj spomnimo, da sta se novogoriški župan Matej Arčon in direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo in družino Davor Dominkuš že maja dogovorila, da bo ministrstvo občini izdalo pooblastilo za izvedbo javnega razpisa za izbiro izvajalca gradnje VDC Nova Gorica in da bo letos finančno breme prevzela občina, ministrstvo pa bo k sofinanciranju pristopilo prihodnje leto. A stvari se, kot kaže, premikajo po polžje. Še več, po besedah direktorice uprave novogoriške občine Vesne Mikuž letos začetka pred leti ustavljene gradnje zagotovo ne bo.

»Z državo moramo spremeniti dogovor iz pogodbe, saj je nadaljevanje gradnje VDC Nova Gorica vezano predvsem na zagotovitev denarja v državnem proračunu za prihodnje leto. Nespametno bi bilo, da bi mi svoje obveznosti poravnali, potem pa bi se gradnja spet ustavila, ker država za naložbo ne bi imela denarja. Prav tako bo treba poskrbeti za novelacijo in spremembo gradbenega dovoljenja v postopku,« zatrjuje Mikuževa.

Toda na pristojnem ministrstvu trdijo povsem drugače. Po njihovih navedbah je bil konec letošnjega maja podpisan nov aneks k pogodbi o sodelovanju pri gradnji VDC Nova Gorica in bivalnih enot. »V prvem členu navedenega aneksa sta se pogodbeni stranki dogovorili, da bo ponovitev javnega naročila izvedla občina. MDDSZ ima v proračunu za leto 2014 tudi zagotovljena sredstva za svoj delež sofinanciranja,« so povedali za Delo.

Glede podpisa pogodbe za novelacijo in spremembo gradbenega dovoljenja na ministrstvu pojasnjujejo, da za spremembo gradbenega dovoljenja sploh ni potrebna pogodba. »Gradbenega dovoljenja se ne novelira. Občina Nova Gorica za spremembo gradbenega dovoljenja (sprememba reagenta za ogrevanje objekta) potrebuje soglasje soinvestitorja, če to zahteva upravna enota,« dodajajo. Tudi deleži sredstev, ki jih morata zagotoviti obe strani za gradnjo VDC Nova Gorica ostajajo nespremenjeni. 60 odstotkov vrednosti naložbe bo zagotovilo MDDSZ, 40 odstotkov pa občina.

Na Goriškem na nevzdržne bivanjske razmere ljudi z motnjami v duševnem razvoju opozarjajo že dve desetletji. Čeprav je bila gradnja novega VDC leta 2001 uvrščena v nacionalni program socialnega varstva do leta 2005, je nato med načrtovanimi naložbami izpadla. V letih od 2007 do 2008 je bil denar za naložbo zagotovljen, a je bil vrnjen v proračun, in ko se je lani gradnja na začetku leta vendar začela, se je kmalu ustavila zaradi propada izvajalca del, Gradbenega podjetja Grosuplje. Od takrat gradbena jama sameva, uporabniki storitev centra pa se stiskajo v neprimernih ali prenatrpanih prostorih. Država je lani objavila razpis za nadaljevanje del, a se je premislila in se umaknila tik pred izbiro izvajalca.