Spomin na NOB je v grosupeljskih šolah zamrl

Na Polici pri Grosupljem so se poklonili vsem medvojnim žrtvam, kakor tudi žrtvam izvensodnih povojnih pobojev.

Objavljeno
18. maj 2014 17.16
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje - Pred spomenikom na Bukovju pri Polici je danes potekala spominska slovesnost na majske dogodke pred 72. leti, ko se je 513 partizanov poskušalo prebiti na Štajersko.

Zbrane je nagovoril predsednik grosupeljske zveze borcev Franc Štibernik.

Štibernik je bil kritičen do nekaterih političnih strank, ki spet poskušajo razdeliti in spreti ljudi, pri čemer izrabljajo tragične dogodke med NOB. Govornik se je zavzel, da bi se današnje generacije odkrito pogovarjale o medvojnem času, da bi poskušale razumeti tedanji čas in da bi poskušale razumeti tudi nerazumljive odločitve posameznikov v takratnih vojnih razmerah.

Povedal je, da je k sodelovanju na prireditev povabil domačo osnovno šolo, kakor tudi matično šolo, a je povabilo ostalo brez odziva. Po njegovem prepričanju so šole v grosupeljski občini med redkimi v državi, ki kljub veljavnemu učnemu programu ne želijo vključevati tematike povezane z NOB.

Hkrati se je vprašal, ali v grosupeljskih šolah učitelji res ne smejo govoriti o vojnih časih in učencem odkrito povedati, koliko ljudi je trpelo, pa tudi umrlo v bojih, maščevanjih in taboriščih.

Množica navzočih je nato na njegov poziv z minuto molka počastila spomin na vse žrtve fašističnega nasilja na Polici, kakor tudi spomin na tamkajšnje povojne žrtve komunističnega nasilja.

Sledil je kulturni program s prepevanjem partizanskih pesmi in nato pogostitev s partizanskim golažem.

Med navzočimi so bili starosta partizanskega boja Franc Sever Franta, predsednik KS Polica Gregor Steklačič in tamkajšnji župnik Slavko Judež.

Na območju sedanjega spomenika je bilo postavljeno taborišče, kjer so se zadrževale enote II. grupe odredov, ki so se 19. maja 1942. odpravile na svoj prvi pohod na Štajersko. Pri Kužljevcu so prečkali nemško-italijansko razmejitveno črto, vendar so se morali partizani po težkem boju z Nemci na Tujem Grmu pod Jančami čez dva dni vrniti v taborišče pri Polici. V spomin na te dogodke je Krajevni odbor ZB NOV Polica postavil spominsko obeležje 21. maja 1961.