Spominska slovesnost za pobitimi domobranci

Po mnenju škofa Andreja Glavana so za poboje »narodne vojske« krivi tudi zavezniki, ki so jim odrekli zaščito.

Objavljeno
07. junij 2014 13.59
Posodobljeno
07. junij 2014 14.48
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Kočevski Rog - Nova Slovenska zaveza in župnija Kočevja sta danes Pod Krenom v Kočevskem Rogu pripravila spominsko slovesnost za po vojni pobitimi domobranci. Svete maše se je ob tej priložnosti udeležila množica ljudi.

Zbrane je nagovoril novomeški škof Andrej Glavan, ki se je zavzel, da naša družba poskrbi, »da se te kosti dvignejo in z dolžno častjo in s spoštovanjem zberejo in pokopljejo«. Visok cerkveni dostojanstvenik se je vprašal, zakaj v našem narodu ne pride do ozdravljenja ran in do sprave. Okrcal je zaveznike, ki so po decembru leta 1943, čeprav so veljali za varuhe demokracije in svobode, domobrancem odrekli zaščito, kar je pripeljalo do tega, »da je slovenske fante, organizirane v narodno vojsko, vihar zla in sovraštva pometel v kraška brezna in rudniške rove z obilno pomočjo tistih zaveznikov, v katere so naivno verjeli in jim slepo zaupali vse do zadnjih trenutkov, preden so šli na svoj zadnji križev pot in v smrt«. Glavan je prepričan, da je sprava možna, če žrtev in krivec presežeta prizadetost in se potrudita za odpuščanje.

Velika večina ljudi na današnji žalni slovesnosti je pred mašo in tudi po njej obujala spomine na pobite svojce. Sedeli so po skalah v bližini brezna smrti in prižigali svečke ter bili zatopljeni v čas in kruto usodo, ki je doletela njihove v vojni poražene svojce, znance in prijatelje. V njihovih očeh in dejanjih ni bilo zaslediti sovraštva, le neizmerno bolečino, ki tudi po skoraj 70 letih ne poneha.

Prva spravna slovesnost Pod Krenom se je zgodila 8. julija leta 1990, ko sta si podala roke takratni predsednik predsedstva Republike Slovenije Milan Kučan in žal že pokojni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Takrat se je tistega dogodka udeležilo več kakor 30.000 ljudi, danes se je spominske slovesnosti za pobitimi domobranci udeležilo približno 2000 ljudi.