Sporne testenine: Mercator je verjel dobavitelju

Posel z napako: teden dni za odvoz spornih testenin.

Objavljeno
19. januar 2015 19.35
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Testenine neustrezne kakovosti, ki jih je v okviru javnega naročila za pomoč socialno ogroženim dobavil Mercator Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas, morajo biti odstranjene iz skladišč obeh organizacij do konca tega tedna, ko mora biti znan tudi datum nove pošilje ustrezne kakovosti.

Tako je, kot se je izkazalo po poizvedovanju, ali so že začeli odvažati pošiljko s spornimi testeninami iz skladišč humanitarnih organizacij, z dopisom odredilo dobavitelju Ministrstvo za delo, družino, sociane zadeve in enake možnosti že pretekli petek. Na dan torej, ko so javnost seznanili, da so rezultati dodatnih analiz, opravljenih v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, potrdili neustrezno kakovost dobavljenega živila in so od dobavitelja zahtevali, da odstrani celotno pošiljko ter jo nadomesti z novo.

Iz Mercatorja so namreč pred tem na konkretno vprašanje o tem, kdaj bodo to storili, skopo odgovorili: »Aktivnosti bodo izvedene v skladu z dogovorom z Ministrstvom za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti.« Na dodatno vprašanje, ali bodo v novi pošilji testenine istega proizvajalca oz. dobavitelja, so zapisali še, da bo »skladno z razpisno dokumentacijo, testenine nadomestil isti proizvajalec«. Torej Klas iz Sarajeva.

Spomnimo, da je do zapleta z dobavljenimi testeninami humanitarnim organizacijam za razdeljevanje v okviru pomoči evropskega sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim v 2014 prišlo potem, ko so s prvo analizo dobavljenih testenin odkrili sledi jajčnega beljaka, čeprav je bilo v razpisu izrecno zapisano, da gre za nakup nejajčnih testenin. V izogib morebitnemu tveganju za alergijske reakcije pri ljudeh, alergičnih na te sestavine, so njihovo razdeljevanje na resornem ministrstvu zaustavili. Dokler niso dobili rezultatov podrobnejših analiz, ki so jih opravljali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

A sporne niso bile ugotovljene le vsebnosti beljakovin temveč tudi na deklaraciji pakiranih testenin zapisano, iz česa so bile narejene te testenine in kaj so jim dodali proizvajalci, pri katerih je bila naročena pošiljka. Testenine (makaroni) so bile narejene namreč brez durum pšenice oz. zdroba iz nje, ki je ključna sestavina, zato pa so bili uporabljeni nadomestki in dodatki, med katerimi je tudi v EU prepovedano barvilo beta karoten.

Iz Mercatorja so po objavi sporočila ministrstva in njegovega poziva za umik spornih testenin in dobavo novih dodali svoje pojasnilo. V njem navajajo, da je bilo za dobavitelja testenin v tem poslu, ki so ga dobili na javnem razpisu, izbrano podjetje Vispak d.d., ki je »v okviru izbornega postopka družbi Mercator oddal vsa dokazila u ustreznosti izdelka v skladu z razpisno dokumentacijo ministrstva«. Da so bile torej predmet dobave razpisa nejajčne testenine, pakirane v 0,5 kilogramsko embalažo, vrečke/paketi so pakirani v transportno embalažo, dobavljivo na paletah; da izdelek ne sme vsebovati črtne (bar) kode (bar koda) ter da je bila v skladu s posebnimi zahtevami v razpisni dokumentaciji embalaža, proizvodnja, pakiranje in označevanje izdelka posebej in namensko pripravljeno in izvedeno samo za namene razpisa. »Artikla kot je navedeno v zahtevku javnega razpisa, namreč v prosti prodaji ni in ga tudi ne sme biti.« To ni čisto res, velja namreč pravilo, da izdelek za humanitarno pomoč ne sme biti v enaki embalaži, kot je sicer na trgu.

Kot pojasnjujejo v Mercatorju, so »po ugotovitvi suma prisotnosti jajčnih beljakovin v sledovih«, tudi sami naročili raziskavo o prisotnosti jajčnih beljakovin v dostavljenih izdelkih pri neodvisnem tujem akreditiranem laboratoriju. »V okviru raziskave, ki jo je na treh vzorcih dostavljenih špagetov izvedel neodvisni laboratorij Neotron SpA iz Italije, prisotnost jajčnih beljakovin ni bila zaznana v niti enem vzorcu. Dokazila o rezultatih analize so bile dne, 16. 1. 2015 ob 10.50 uri predložena tudi Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.«

Analize so torej delali na špagetih, ne pa tudi na makaronih, za katere je neka druga analiza pokazala nasprotno in za povrh je sestava materiala, tudi prepovedanega beta karotena nedvoumno zapisana v deklaraciji na embalaži. Še to: testenine, narejene po recepturi, ki v državah EU ni dovoljena, so izdelali v Sarajevu pri Klasu, naročilo zanje je bilo dogovorjeno s podjetjem Vispak iz Visokega, obe pa sta v lasti holdinga As, registriranega v Tešnju, njegova lastnika sta brata, ki sta prevzela tudi nekdanje Tuševe trgovine v BiH.