Športnega referenduma ne bo

Kompromis športnikov in občine Ravne: Letos bo obveljal spremenjen, prihodnje leto bodo sprejeli nov pravilnik

Objavljeno
10. april 2014 22.52
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Ravne na Koroškem – Občina in ravenska športna zveza sta sklenili kompromis glede izvajanja sprememb pravilnika o sofinanciranju športa, zaradi katerih je športna zveza celo napovedala referendum. Letos bodo sporne spremembe obveljale, občina pa bo z dodatnimi sredstvi poravnala razliko klubom, ki bodo zaradi tega oškodovani. Nova komisija bo za leto 2015 pripravila pravičnejši pravilnik.

Zveza športnih društev Ravne je umaknila napoved referenduma, saj so z občino dosegli kompromis glede sofinanciranja športa na Ravnah. Klube in društva bo občina letos sicer sofinancirala po novem pravilniku, saj že poteka razpis za dodelitev sredstev. Vendar bo občina po besedah župana Tomaža Rožena v letošnjem proračunu zagotovila dodatna sredstva vsem klubom in društvom, ki bi zaradi teh sprememb izgubili sredstva. »To je zaveza občine klubom. Če bo za to potreben rebalans, ga bomo izvedli,« je dejal Tomaž Rožen.

Za prihodnje leto bo nova komisija pod vodstvom podžupana Milana Škafarja pripravila nov pravilnik. Pri tem bodo sodelovali predstavnik športne zveze ter predstavnika nogometnega in plavalnega kluba (oba Fužinar). V vlogi mediatorja in v imenu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bo sodeloval tudi direktor direktorata za šport Edi Kolar.

Prispevajo naj tudi druge občine

Zveza športnih društev (ZŠD) se je strinjala, da ne bo vlagala referendumskih pobud, klubi in društva pa bodo z občino poskušali za programe društev, ki vadijo na Ravnah, zagotoviti tudi sofinanciranje drugih koroških občin, saj so štirje ravenski objekti od olimpijskega komiteja (OKS) pridobili status regijskega športnega centra, kar bi morale prepoznati tudi druge občine.

Predsednik ZŠD Miran Klančnik je dejal, da je zanje kompromisna in začasna rešitev sprejemljiva, strinjajo se tudi s sestavo komisije, ki bo po njegovem imela težko delo s pripravo pravilnika. Opozoril je tudi, da s tem kompromisom niso rešili osnovne težave delitve športnikov na rezidente in nerezidente, s katero se ne strinja. Župan Rožen je dejal, da prav to pravilo še vedno zagovarja.

Pravilnik, ki ne bo krivičen

Podžupan Milan Škafar meni, da so bili vsi sedanji pravilniki krivični in jih je treba popraviti. »Anomalij ni veliko in so lahko rešljive, pomagali nam bodo vrhunski strokovnjaki, saj verjetno potrebujemo mediacijo.« Napovedal je, da bo osnova tokrat razvrstitev športov po vzoru OKS in nacionalni program športa. »Pripraviti bomo morali strategijo razvoja športa, ki bo vključila vse zainteresirane občane ter strokovno javnost, ki bodo povedali, kaj si v občini želijo: vrhunski, amaterski, množični šport ali še kaj drugega.« Pravilnik bodo poskusili pripraviti do lokalnih volitev. »Stoodstotnega zadovoljstva ne z ene ne z druge strani ne bo, bo pa malo pravičnejši kot doslej, predvsem pa upamo, da ne bo krivičen.«