Športniki ne bodo podaljšali čakalnih vrst

Bolnišnica in družba Althea pridobili znak olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra.

Objavljeno
07. november 2017 18.51
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice – V tukajšnji bolnišnici so odprli tretji olimpijski referenčni športno-medicinski center, kjer bodo tudi najboljšim športnikom nudili sistemsko medicinsko in fizioterapevtsko oskrbo pri zdravljenju poškodb. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je včeraj direktorju bolnišnice Janezu Poklukarju in Nevi Veber, direktorici podjetja Althea iz Lesc predal znak olimpijskega referenčnega športno-medicinskega centra.

Vprašanje obravnave poškodovanih športnikov, ki zaradi narave športne dejavnosti nimajo časa čakati na obravnavo po redni poti, je s tem urejeno na sistemski ravni, je povedal Janez Poklukar, Gabrovec pa je dejal, da je zadovoljen, da so sistemsko rešili vprašanje kurative, a je v isti sapi opozoril, da 21 let stara zaveza države o plačevanju preventivnih zdravniških pregledov najboljših športnikov še vedno ni izpolnjena. »Država se obnaša neodgovorno«, je dejal.

Tretjina športnikov zunaj sistema zavarovanja

Do zdravljenja v osmih olimpijskih referenčnih športno-medicinskih centrih po Sloveniji (jeseniški je tretji, ki je uradno začel delovati) bo upravičenih približno 1.2000 kategoriziranih športnikov iz treh najvišjih razredov; perspektivni, mednarodni in olimpijski. Za zdaj jih je v sistem zavarovanja vključenih okoli 800, saj klubi oziroma zveze vsem niso plačali dela zavarovanja. Gabrovec pravi, da si želijo na ta način poskrbeti tudi za zdravstvena zavarovanja 4.000 mladih športnikov.

Letna premija za zavarovanje športnika je 385 evrov, pri čemer po četrtino prispevajo OKS, Fundacija za šport, ministrstvo za šport in športniki sami ali njihovi klubi.

Vrste ne bodo daljše

Poklukar pravi, da bo program, ki ga bodo izvajali v olimpijsko referenčnem športno-medicinskem centru, ločen od sistema naročanja in ne bo vplival na čakalne vrste. Ob poškodbi športnika pregleda splošni zdravnik in ga napoti k specialistu, ki odredi zdravljenje in rehabilitacijo. Slednjo bodo izvajali v podjetju Althea v Lescah, ki je konzorcijski partner. Kot je dejala Vebrova, dobro razumejo športnike in njihove potrebe.

Sandi Novak, slepi tekač in udeleženec maratona na zadnjih paraolimpijskih igrah v Riu v Braziliji je povedal, da športniki v primeru poškodb potrebujejo lahko dostopno, hitro in celostno obravnavo oziroma oskrbo, kakršna jim je zdaj omogočena.

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger je ob tem izpostavil, da je Zgornjesavska dolina v zgodovini dala že več kot sto udeležencev olimpijskih iger. Športna dejavnost ostaja zelo razvita, je dejal župan, ki pravi, da se z odprtjem centra prepletajo znanja s področja medicine, zdravstva in rehabilitacije v korist športnikov.