Gladujoča in predsednica zavrnili mediacijo

Predsednica društva slepih in slabovidnih ne bo odstopila, o zaupnici bodo glasovali v začetku marca.

Objavljeno
09. februar 2016 18.16
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Gladovna stavka v društvu slepih in slabovidnih se nadaljuje. Predsednica Ivanka Kotnik ne namerava odstopiti in k odstopu poziva stavkajoča. Možnosti za miren razplet je vse manj, saj so vpleteni zavrnili tudi mediacijo.

Ob aplavzu podpornikov v nabito polni sejni sobi Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor (MDSSM) je Ivanka Kotnik končala tiskovno konferenco, na kateri je ovrgla vse očitke gladovno stavkajočih Nika Šketa in Martina Ošlaka, sicer članov izvršnega odbora (IO) MDSSM. Njegov podravski del, ki šteje šest članov, je razklan na dvoje, saj trije podpirajo Kotnikovo, trije pa zahtevajo njen in kolektivni odstop vseh organov društva. A Kotnikova in njeni somišljeniki prostovoljno tega ne bodo storili, ker bi po njihovem mnenju odstop pomenil zlorabo volje članov, ki so jih izvolili in ker so prepričani, da imajo še zmeraj podporo volivcev. Če je temu res tako, bo znano v začetku marca, ko bo o nekakšni zaupnici glasoval zbor članov.

Veseli se inšpektorjev

Stavkajoči Niko Šket v takšni potezi ne vidi rešitve. Poudarja, da je zbor članov na strani Kotnikove, v njem pa so starejši ljudje, ki ne poznajo pravilnikov. Stavkajoči očitajo Kotnikovi kopico nepravilnosti, med drugim sporna samovoljna izplačila, čeprav mora vsako izplačilo, pravi Šket, potrditi IO, Kotnikova pa tega potrdila nima. »Sami so sprejeli sklep za izplačilo nadomestila in zdaj meni očitajo, da sem to počela nezakonito. To je absurd,« se čudi Kotnikova. Poudarja, da v prostorih društva, ko je prejemala dnevnice (3500 evrov), ni stanovala, ampak le spala. Zdaj, ko jo vozijo na Koroško, kjer živi, so stroški večji, vztraja.

Glede honorarja za taktilne oznake v višini 2800 evrov je Kotnikova ocenila, da ima znanje za sodelovanje v tem občinskem projektu in prav nič se ji ne zdi sporno, da je na pogodbi le njen podpis: »Podpis pogodbe s samim seboj je problematičen, kadar odgovorna oseba svojo pozicijo zlorabi za fiktivne posle.« Poudarila je, da so bile v zadnjem letu v društvu štiri inšpekcije in obtožb njenih nasprotnikov ni potrdila nobena. Na vprašanje, kaj pričakuje od nadzora ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (predstavnik je društvo obiskal včeraj), pa je odvrnila: »Jaz se ga neskončno veselim.«

Zavrnili mediacijo

Kotnikova poziva stavkajoča k prekinitvi stavke in odstopu s funkcij. A glede na dosedanji potek dogodkov se zdi, da je možnosti za miren razplet vse manj. Po besedah predsednika Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) Tomaža Wrabra so vpleteni mediacijo, ki bi jo vodil upokojeni vrhovni sodnik, zavrnili, ZDSSS pa ima zvezane roke: »V statutu ni nobenega določila, ki bi predsedniku ali upravnemu odboru zveze omogočal poseg v društvo.«