Srčna kirurgija: Mednarodni nadzor bo stal od 50.000 do 100.000 evrov

Komisija naj bi delo končala do poletja. Andrej Možina: Nadzor bo nalil čistega vina.

Objavljeno
11. maj 2014 17.59
Posodobljeno
11. maj 2014 21.00
Tomislav Klokočovnik
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Mednarodna komisija, ki jo je za proučitev programa otroške kardiokirurgije v UKC Ljubljana imenovala Zdravniška zbornica Slovenije, naj bi končala delo do poletnih počitnic. Ker gre za obsežno delo in za tuje strokovnjake, bodo morda potrebovali več časa, je povedal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.

Zdravniška zbornica se je za mednarodni nadzor odločila, da bi do konca razčistila dogajanje, kakovost programa in nalila vsem vpletenim čistega vina. »Komisijo vodi izjemno ugleden srčno-žilni in torakalni kirurg, prof. dr. Igor Gregorič, Slovenec, ki je na vodilnem mestu v enem izmed svetovno najbolj znanih kirurških centrov v ZDA, v Houstonu. V nadzor bo pritegnil profesionalne revizorje, ki se poklicno ukvarjajo s strokovnim pregledom posameznih bolnišničnih oddelkov. Povedali bodo, ali je program v UKC primerljiv z evropsko prakso ali za njo zaostaja. V tem primeru bodo dali priporočila za izboljšanje,« je povedal Možina.

Spomnimo: program, ki poteka v UKC Ljubljana že 30 let, je leta 2007 na pobudo prof. dr. Boruta Geršaka prevzel izraelski kirurg David Mishaly, ki naj bi zanj usposobil dva domača kardiokirurga. Po opozarjanju na težave v programu in razdelitvi zdravnikov na dva tabora je program »ušel« izza zidov UKC Ljubljana in že dlje časa razburja javnost. Z njim se ukvarjamo mediji, društva bolnikov, državni politični vrh, varuh človekovih pravic. UKC je sicer imenoval novega vodjo programa, prof. dr. Tomislava Klokočovnika, a strasti se niso umirile. Tudi zato mednarodni nadzor.

Nadzor za razčiščevanje

»Nadzor je namenjen javnosti in zdravnikom. Mednarodna komisija bo natančno pregledala vse operacije za leto ali dve nazaj, torej 150 ali 300 operacij. Če bo komisija ugotovila, da program ni primerljiv z evropsko prakso, bo lažje razčistiti, zakaj tako težke besede v javnosti. Tudi zdravniki bodo dobili čistega vina, kolikor ga želijo. Če bodo kolegi presojevalce sprejeli dobronamerno, se lahko v prihodnje odnosi uredijo. Brez medsebojne pomiritve pa bo poročilo, ki nas bo stalo od 50.000 do 100.000 evrov, samo kos papirja. Če na eni strani kardiokirurga in Mishaly ter na drugi pediatri intenzivisti ne bodo zmogli skupnega, akademskega jezika, se ne bo dalo delati,« je dejal Možina.

Ni opravičila za ravnanje zdravnikov in UKC

Od medsebojnih odnosov je odvisno skoraj vse. »Ni opravičila za to, da ti dve poklicni skupini zdravnikov ne zmoreta medsebojne komunikacije. Prav tako ni opravičila za vodstvo UKC, ki bi moralo pravi čas poseči v dogajanje. Strokovna diskusija mora biti, a ne sme nikoli preseči praga dobrega obnašanja. Kot predsednik zdravniške zbornice sem zdravnike prosil, da bi se o sporih pogovorili med seboj, ne pred javnostjo. To je naša dolžnost. Javnost tako velikih strokovnih dilem ne more absorbirati. Gre za najtežjo, najbolj zahtevno. Veste, v kakšni stiski so ti kolegi? Kako težko je delati pod takimi pritiski?« pojasnjuje sogovornik.

Duh je povsem ušel iz steklenice v UKC, ki je zdaj ubral povsem obrnjeno pot in poskušal prepovedati poročanje o programu. Njihova služba za stike z javnostjo je 16. aprila sporočila, da do obravnave programa na junijski seji sveta zavoda v dobro stroke in malih bolnikov o programu ne bodo več dajali izjav za javnost. Ko je Televizija Slovenija objavila oddajo, v kateri so nastopali vodilni iz UKC, je služba za stike z javnostjo poslala v javnost svoje ogorčenje nad oddajo in diskreditacijo priznanih strokovnjakov. Na to so se burno odzvali starši (novinarjem je pisal Mark Žitnik) iz društva v ustanavljanju VelikSrček.si.