Šrotov favorit pred Zidanškovim

Do včeraj so na razpis, ki se je zaključil v soboto, prispele štiri prijave za direktorja Zdravstvenega doma Celje.

Objavljeno
20. marec 2017 21.23
ZD Celje
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Na razpis za direktorja Zdravstvenega doma (ZD) Celje se je prijavila tudi dosedanja direktorica Alenka Obrul, čeprav je še do nedavnega veljalo, da bo novi direktor skoraj zagotovo postal doc. dr. Branko Gabrovec iz NIJZ. Obrulova velja za kandidatko Marka Zidanška, predsednika SLS in pooblaščenca celjskega župana, Gabrovec pa za kandidata župana Bojana Šrota. Svet zavoda bo o direktorju odločal 3. aprila.

Alenko Obrul je v ZD pripeljal prav Zidanšek. Medtem ko jo bo v svetu zavoda zanesljivo podprl Brane Nezman, SLS, so drugi neznanka, Gabrovec pa lahko verjetno poleg podpore člana SD Primoža Brvarja računa še na tri glasove. Tako Obrulova kot Gabrovec, ki je na zadnjih lokalnih volitvah kandidiral na listi SD, sta optimista. »Veliko dobrega sem naredila v štirih letih in pričakujem najboljše. Je pa vedno tako, da desetim odstotkom zaposlenih nikoli ne bom všeč. Ko sem samo uvedla beleženje ur, je bil cel halo,« pravi Obrulova.

Glede nje se zaposleni ne morejo zediniti. Tudi zato so bile pred nekaj tedni zelo pomembne volitve dveh predstavnikov zaposlenih v svet zavoda, ki se jih še nikoli ni udeležilo toliko zaposlenih. Izvolili so zdravnico Mojco Jereb Kosi in Tanjo Vranešević Žmavc. Po naših informacijah nobena od njiju ni podpornica Obrulove. Ali bo njuna glasova dobil Gabrovec, pa tudi ni povsem gotovo, saj so se na razpis, ki se je končal v soboto, po zadnjih podatkih prijavili štirje kandidati.

Težava z državo

Zaposleni Obrulovi najbolj zamerijo, da je prav pod njenim vodstvom občina ZD Celje vzela presežek iz tržne dejavnosti. Obrulova je celo napovedovala ustavno presojo, danes pa naj bi ji na občini prav to očitali kot napako. Čeprav se je iz te zgodbe umaknila, je povedala, da se s tako potezo občine ne strinja. So pa pobudo za oceno ustavnosti vložili sindikati in zaposleni, a jih je ustavno sodišče napotilo na upravno sodišče, kjer do včeraj zadeva še ni bila končana.

Občinskega pobiranja presežka pa je, kot kaže, konec. Po prenosu celotne službe nujne medicinske pomoči v urgentni center ima namreč ZD Celje kar dva milijona evrov prihodkov manj, zaradi česar mu grozi celo izguba. Župan Šrot je prejšnji teden na seji mestnega sveta razlagal, da bo občina Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ima v ZD Celje oddelek za medicinsko mikrobiologijo, za pet let nazaj zaračunala najemnino.

Direktorica NLZOH Zora Levačić trdi, da so pravzaprav od nekdaj lastniki teh prostorov: »Najemnine ni bilo nikoli in se z njo ne moremo strinjati, saj gre za osebi javnega prava, ki opravljata javne naloge na področju zdravja za prebivalce regije in sta obe naslednici nekdanjega skupnega zavoda Zdravstveni center Celje.« Medtem ko se je občina v zemljiško knjigo kot lastnica vpisala šele oktobra 2013 in o tem ni obvestila ne ZZV ne ministrstva za zdravje, sta v katastru stavb geodetske uprave kot lastnici vpisani tako občina kot država. V občini so županove napovedi zdaj malo ublažili: »Mestna občina proučuje lastništvo stavbe, po proučitvi vseh dejstev bo sprejela ukrepe.«