Stara telovadnica bo padla

Ob novi športni dvorani načrtujejo pokrit bazen in velnes, pogoj so evropska sredstva.

Objavljeno
14. julij 2017 20.50
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Zagorje – Petinštirideset let stara, dotrajana telovadnica Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju je bila več kot desetletje tema razprav med starši, šolo in občino. Zdaj so se odločili: prihodnje poletje bo telovadnica padla, več kot 10-milijonska investicija pa bo mestu poleg telovadnice prinesla še pokrit bazen in center dobrega počutja.

Če bo šlo po načrtih, bo prihodnje poletje območje OŠ Toneta Okrogarja gradbišče. Rušenje stare telovadnice in novogradnja, skupaj vredna 3,5 milijona evrov, sta že dejstvo, pravijo v Zagorju, kdaj bo na tem območju zraslo tudi dvoransko kopališče z velnesom, vredno 6,5 milijona evrov, pa je v celoti odvisno od evropskih sredstev. Zagorjani bazene pogrešajo, odkar so zaprli Medijske toplice; z njimi so poleg pokritega bazena izgubili tudi letno kopališče. Zato za načrtovana vlaganja v približno dva hektara veliko območje urejanja pri OŠ Toneta Okrogarja med občani vlada veliko zanimanje.

Dolgo v čakalnici

Za nov športni objekt namesto obnove starega so se odločili, ker se krpanje starih zgradb ponavadi izkaže za najdražjo investicijo, pravi župan Matjaž Švagan, ki računa, da bo občini za sofinanciranje tokrat le uspelo dobiti denar iz državnega proračuna. Zanj so se leta 2011 že potegovali v hudi konkurenci 87 občin in iz sofinanciranja vlaganj v osnovne šole izpadli. V naslednjih letih so sami uredili kanalizacijo, izolirali podstrešje, zamenjali okna, v zasebno-javnem partnerstvu so zgradili kotlovnico na lesne sekance, telovadnica pa je morala v »čakalnico«. Iz strahu, da se utegne otrokom pri pouku športa kaj zgoditi, so se pritiski staršev na občinsko vodstvo zadnja leta stopnjevali, vrhunec pa dosegli lani. Švagan pravi: »Občina ni popustila pritiskom staršev, ampak otrok. Otroci potrebujejo novo telovadnico. Če iz sofinanciranja spet izpademo, se bomo investicije v športni objekt lotili sami.« Blanka Šmit, vodja občinskega oddelka za družbene dejavnosti in gospodarstvo, na gradbeno dovoljenje računa še letos, v prvem polletju 2018 pa bo, če ne bo pritožb, znan izvajalec del, ki bo prvo lopato zasadil jeseni 2018.

Načrti na ogled

Spremembe za območje Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju, ki ima sicer več kot 150-letno tradicijo, so te dni javno razgrnjene v mansardi občinske zgradbe in na sedežu krajevne skupnosti Rudnik - Toplice. Projekt med drugim na šolskem dvorišču predvideva tekaško progo in kolesarnice,1545 kvadratnih metrov veliko telovadnico, znotraj katere bo večnamenski prostor z delilno kuhinjo v skupni površini 345 kvadratnih metrov. Površina bazenskega kompleksa se bo razprostirala na 1870 kvadratnih metrih. Razgrnitev se konča sredi julija.

Takrat, predvidoma, bodo stekla na 100.000 evrov ocenjena investicijsko-vzdrževalna dela na drugih šolskih in predšolskih objektih. V enoti vrtca Maja bodo ob Mediji zamenjali ograjo. Na OŠ Ivana Skvarče bodo menjali okna in vrata, kar bo občinski proračun stalo 50.000 evrov. Sredi avgusta pa bodo končali še 47.000 evrov vredno rekonstrukcijo strehe na OŠ Ivana Kavčiča. Tudi to bo v celoti poravnala občina.