Stavka bo lahko tudi daljša

Zdravniki: Kriv je ZZZS, ki ga vodijo Semoličevi sindikati.

Objavljeno
11. maj 2015 20.18
Konrad Kuštrin na Okrogli mizi: Slovenski zdravstveni sistem v primežu gospodarske krize in vizija prihodnosti, v Ljubljani 07. Junija 2013.
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – »Kar zahtevamo, je v korist bolnikov. Samo Fakin v zdravstveni blagajni tega ne razume. Njegova doba se izteka, pa če ga v upravnem odboru ZZZS še stokrat imenujejo,« je dejal predsednik zdravniškega sidnikata Fides Konrad Kuštrin.

Samo Fakin, zdaj že v. d. generalnega direktorja ZZZS, je ocenil, da bodo zahteve zdravnikov stale blagajno okoli 200 milijonov evrov, ki jih nima. Skupščina zavoda je zato včeraj menila, da bodo zahteve zdravnikov finančno ogrozile zdravstvo.

»Zdravniki ne moremo imeti dovolj časa za bolnike, če nas je premalo. Standardi in normativi v modri knjižici so osnova za izračun potreb po zdravnikih. Pri standardih in normativih bomo vztrajali, ker je to v korist pacientov. Ministrica je zdravnike, ki naj bi ji predstavili normative, spremenila v delovno skupino za normative. Tako nismo bili dogovorjeni. Jutri bomo najverjetneje napovedali stavko,« je dejal Konrad Kuštrin.

»Drugi razlog za stavko so plače. Mlad zdravnik specialist po dvanajstih letih študija zasluži 2,5-kratnik minimalne plače. To je sramotno malo za težko in odgovorno delo. Zahtevamo spremembo plačnega sistema in kolektivne pogodbe v normativnem in tarifnem delu. Tudi mnogi drugi poklici v državi so podcenjeni. Predsednika vlade in države imata sramotno nizko plačo. Tekmovanje v čim nižjih plačah nikamor ne vodi.«

Zdravniki bijejo bitke za svoj socialni položaj že dolgo. Najbolje je bilo leta 2002, ko je bilo razmerje med povprečno plačo v državi in povprečno zdravniško plačo 1:2,7, zdaj je 1:1,98. »To je nesprejemljivo. Zdravniki vemo, koliko denarja odteče, ker ZZZS, ki ga vodijo Semoličevi sindikati, ne deluje prav, ker ima monopol. Treba je reorganizirati zavarovanja, spremeniti upravljanje bolnišnic, izvesti plačno reformo, določiti, kaj so pripravljeni ljudje plačevati iz žepa, skratka, treba je izvesti reformo, da bo sistem bolje deloval. Zdravniki vemo, kako. Kot smo se dogovorili z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem, smo že pripravili model nagrajevanja po uspešnosti. Naš cilj je plačno razmerje 1:3 in od tega ne bomo odstopili. Premalo nas je, poklic je preodgovoren in pretežak. Če nam argumentiran pogovor ne bo uspel, bo konflikt kot leta 1996, ko smo stavkali tri tedne,« je napovedal predsednik Fidesa.