Stavki se bodo pridružili še družinski zdravniki

Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um se bo 8. novembra pri stavki pridružil Fidesu. Na ministrstvu verjamejo, da bodo z njimi dosegli dogovor in stavke ne bo.    

Objavljeno
13. oktober 2016 18.47
tre*Stavka zdravnikov
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana - Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um se bo 8. novembra pri stavki pridružil Fidesu. Poleg standardov in normativov zahtevajo še manj birokracije, prepoved hkratnega dela na urgenci in v ambulanti ter nadaljnje omogočanje koncesij, ki jih ministrica z novim zakonom namerava ukiniti.

V Praktik.umu so prejšnji teden podprl napoved zdravniške stavke, včeraj pa so se odločili, da se ji bodo pridružili tudi sami. Od ministrstva za zdravje namreč do dogovorjenega roka, ki je potekel včeraj, niso dobili odgovora na svoje zahteve.

Ministrstvo so večkrat opozorili, da manj kot je zdravnikov, manj je časa za bolnike v osnovnem zdravstvu, več bolezni se spregleda, nižja je kakovost življenja, več je nepotrebnih in dragih hospitalizacij, višja je umrljivost. »To vse vedo, a hkrati ne ukrepajo,« pripoveduje Igor Muževič, predsednik Praktik.uma. 

                                          Igor Muževič. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Svoje člane bodo zato pozvali, da se stavki pridružijo, prav tako spoštujejo zakon o pacientovih pravicah. »Tako, da bodo pogosteje napotovali na sekundarno raven, z namenom, da v teh sedmih minutah, ki jim imamo na voljo za pacienta, zmanjšamo verjetnost za spregledanje kakšnega pomembnega zdravstvenega stanja,« razlaga Muževič.

S koncesijami do več zdravnikov

V zadnjih treh letih se je število specializantov družinske medicine zmanjšalo za 75 (lani 36, letos pred jesenskim razpisom za specializacijo pa 16). Koliko jih je še dodatno odšlo v tujino, v pokoj, umrlo (v povprečju umrejo 5 let prej kot drugi zdravniki) ali spremenilo specializacijo, ne vedo. Ugotavljajo pa, da bodo kljub večjemu številu razpisov, imeli manj zdravnikov. Zato zahtevajo, da se zdravnikom omogoči, da dobijo koncesijo in da se finančno spodbuja tiste, ki delajo v ruralnih ambulantah.

Pred leti je bilo pri nas 40 odstotkov manj družinskih zdravnikov kot je evropsko povprečje. Danes je ta delež nekoliko nižji, ker je specializantov nekoliko več, vendar za doseganje normativa, ki ga zahtevajo, manjka še 500 novih zdravnikov.

Drobiž za pregledanega pacienta

V sindikatu so pred časom opravili kvalitativno in kvantitativno analizo med mladimi družinskimi zdravniki, ki je pokazala njihovo podplačanost. Njihovo povprečno plačo so delili s povprečnim številom pregledanih bolnikov in izračunali, da za posamezno obravnavo bolnika v povprečju dobijo 1,5 evra neto. To marsikoga odvrača od specializacije družinske medicine in si raje izbere kakšno drugo področje, opisuje Muževič.

Če se Fidesu posreči, njim pa ne

Družinski zdravniki se bodo v času stavke ravnali po navodilih Fidesa. Če bo ta sindikat dosegel svoje zahteve, Praktik.um pa ne, bodo s svojimi aktivnostmi nadaljevali. Stavkali ne bodo, ampak bodo denimo preklicali soglasje za nadurno delo, kar ima dejansko isti učinek, kot Fidesova stavka.

Pristojni verjamejo, da stavke ne bo

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da so sindikatu Praktik.um odgovorili danes. »Priprava odgovora je bila zahtevna in obsežna. Zahteve sindikata Praktik.um posegajo na številna področja organizacije zdravstvenega varstva in zavarovanja ter zdravstvene dejavnosti. Ob tem smo jih povabili na naslednji sestanek, kjer bomo govorili tudi o njihovih dodatnih zahtevah, ki smo jih na ministrstvu prejeli danes. Ministrstvo vsekakor nadaljuje dialog tako s Praktik.umom kot tudi z drugimi predstavniki sindikatov.«

Na ministrstvu za zdravje verjamejo, da bodo v korist pacientov in zaposlenih v zdravstvu dosegli potreben dogovor, da do napovedane stavke ne bo prišlo.