Stepišnik: Kazenski pregon novinarjev vodi v samocenzuro

Društvo novinarjev Slovenije je proti temu, da bi dejanja zoper čast in dobro ime urejala kazenska zakonodaja.

Objavljeno
23. april 2015 20.32
Posodobljeno
23. april 2015 20.32
C. R.
C. R.

Ljubljana – Upoštevajoč mednarodne standarde je zato Društvo novinarjev Slovenije (DNS) pripravilo predlog sprememb kazenskega zakonika, ki z odpravo petih členov zakonika dekriminalizira žaljenske delikte.

DNS se strinja z omejitvijo pravice do svobode izražanja zaradi zaščite pravice do časti in dobrega imena, vendar mora biti omejitev uravnotežena in sorazmerna, poudarja njen predsednik Matija Stepišnik.

Kazenski zakonik v členih od 158 do 162 opredeljuje pet kaznivih dejanj glede časti in dobrega imena: razžalitev, obrekovanje, žaljivo obdolžitev, opravljanje in očitanje kaznivega dejanja z namenom zaničevanja. Za našteta kazniva dejanja je predvidena možnost zapora najmanj treh mesecev, v primeru obrekovanja pa celo do dveh let.

V DNS zato predlagajo odpravo zakonskih členov od 158 do 162. »V mednarodni skupnosti se uveljavlja konsenz proti temu, da bi dejanja zoper čast in dobro ime urejala kazenska zakonodaja, predvsem zaradi težnje, da kazenski pregon in/ali sankcije povzročajo samocenzuro v medijih,« je opozoril Stepišnik.

Preberite tudi komentar Anuške DelićSova Vs. Delić: A tebe pa še niso zaprli?