Stiski rok, prijazne besede in tudi resne težave

Prvaka Desusa smo spremljali na obisku Spodnjega Podravja. Od začetka maja je vsak dan na predvolilnih poteh.
Fotografija: Marsikdo je predsednika Desusa še osebno pozdravil in se želel z njim fotografirati. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Marsikdo je predsednika Desusa še osebno pozdravil in se želel z njim fotografirati. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Predvolilna kampanja je fizično zelo naporna, priznava Erjavec, ki jo tokrat kot predsednik stranke vodi že petič. Vsakič je lažje, pravi, saj že obvladaš vso tehnologijo, zadeve so utečene, veš, kaj te čaka ter kako se psihično in fizično pripraviti. Prav vsak dan od začetka maja, brez izjeme, je njegov urnik povsem natrpan z obiski petih, šestih ali celo več krajev na dan, kjer se srečuje z najrazličnejšimi skupinami. Posebno pozornost namenja podpori vsakega od 88 Desusovih kandidatov za poslance. 

Prva postaja je bil Dom upokojencev Ptuj. »Demografsko-socialne razmere so na našem območju sprecifične. Delež starejših od 65 let je nadpovprečen, zelo veliko mladih je odšlo, veliko 80- in 90-letnikov čaka na sprejem. Mnogi od tistih, ki so v domu, nimajo svojcev ali ti le redko prihajajo. Potrebujejo le nekaj lepih besed, normativi, ki veljajo v tej dejavnosti, so povsem neživljenjski. Od ene negovalke se pričakuje, da v treh minutah obleče in uredi človeka, on pa bi ji rad še kaj povedal. Če boste v prihodnji vladi, vas prosim, da boste pozorni tudi na to,« je Erjavca nagovorila Ljubica Šuligoj, predstavnica stanovalcev doma na sestanku, kjer so župan Ptuja, direktor bolnišnice, direktorici zdravstvenega in upokojenskega doma ter še nekaj ljudi, ki se ukvarjajo s problemi, povezanimi s staranjem prebivalstva, predsedniku Desusa in kandidatu na Ptuju, dosedanjemu ministru za Slovence po svetu Gorazdu Žmavcu, predstavili razmere v svojem kraju. Eden od problemov je zdravstvena oskrba, pri čemer se je Erjavec navzočim pohvalil, kako je posredoval, da so se razrešili zapleti, ki so preprečevali gradnjo urgentnega centra. »Pismo o tem, da se bo gradil, bo prišlo v ponedeljek. Če ne bo, me pokličite, da malo zbudim birokrate na zdravstvenem ministrstvu. Če bo karkoli, bom posredoval,« jim je obljubil.
 

Vzkliki, smeh in šale za »našega predsednika«


Po končani resni razpravi v domu starostnikov ga je pot vodila do Društva upokojencev Podgorci, kjer ga je z bučnim aplavzom pozdravilo več kot sto upokojencev. Z vzkliki in smehom so spremljali nagovor, v katerem je, ob zanj značilnih šalah, naštel, kaj vse so dobrega naredili v tem mandatu, in jih pozval, naj na volitve povabijo še vse sorodnike, prijatelje in znance, ker bodo s tem, ko bodo obkrožili Desus, naredili nekaj zase. Potem so gostitelji »našega predsednika«, kot so ga večinoma naslavljali, povabili, da se z njimi pomeri v visečem kegljanju. »Naprej se skloni. Pokrči kolena,« so se slišali napotki iz občinstva, ki pa Erjavcu niso prav dosti pomagali. Srečanje se je sklenilo ob mizi, ki se je šibila pod težo obilja domačih dobrot, tudi v njihovih vinogradih pridelane žlahtne kapljice, in s skupinskim fotografiranjem.

»V teh krajih smo močni. Čisto povsod imamo občinsko organizacijo in svoje ljudi, tudi občinske svetnike, ki so zelo pomembni. Pri anketah imamo težavo, ker na vzorcu 700 ali 1000 ljudi ne morejo zaznati pravega utripa. Potem vedno rečejo, da je Desus presenetil. Nič ni presenetil – smo stranka, ki je organizirana,« je Erjavec komentiral na poti v studio lokalne kabelske televizije v Ormožu, kjer sta ga čakala dva intervjuja, ob tamkajšnjemu kandidatu Emilu Kumru.

Obisk predsednika ene od koalicijskih strank je izkoristilo tudi vodstvo ormoške gimnazije, ki je z dijaki za prvaka Desusa pripravilo umetniški program, po njem pa so gosta opozorili na majhnost svojega kraja in šole. Borijo se za dodaten program in želijo obstati, pri tem pa bi radi njegovo pomoč. »Če bom v vladi, bom pozoren na ta problem,« je diplomatsko odgovoril ravnateljici gimnazije.

Naslednja postaja na programu so bile Bioterme v Podčetrtku, kjer so se zbrali predvsem člani in simpatizerji Desusa na srečanju v podporo Francu Jurši. Dolgoletni vodja poslanske skupine Desusa je priznal, da so ga morali kar precej prepričevati, da se bo potegoval za nov mandat. »Je moja desna roka. Ne morem si predstavljati, da ne bi kandidiral in bil izvoljen in da ga ne bi bilo več v Ljubljani,« je Erjavec Jurši popihal na dušo, potem pa vsem zbranim, kot že večkrat ta dan, a kljub temu z isto vnemo in energijo, kot bi bilo prvič, podrobno pojasnil, zakaj voliti Desus. Ob pogostitvi s krajevnimi specialitetami so se ponovno vrstili stiski rok, beseda ali dve s skoraj vsakim navzočim, fotografiranje ...

Komentarji: