Stojan Auer blokiral najem posojila

Banki je poslal dopis, da občina za najetje kredita nima pozitivnega mnenja mestnega sveta.

Objavljeno
20. avgust 2014 19.43
Slovenija, Banovci, 19.12.2012 - AUER Stojan foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Občinsko vodstvo in mestni svetnik Stojan Auer sta si znova v laseh. Občina bi rada najela trimilijonsko posojilo, vendar ji banka denarja ne želi izplačati, ker ji je Auer poslal dopis, da občina za zadolževanje nima soglasja mestnega sveta. Na občini trdijo, da soglasja ne potrebujejo.

»Letošnji predvolilni čas ne bo samo čas nizkih udarcev na osebni ravni, ampak tudi čas udarcev, ko se bo poskušalo zlorabljati interese meščanov in meščank,« se je na Auerjevo potezo odzval župan Andrej Fištravec. »Razumem, da je čas pred volitvami. Razumem, da vsak išče svojih pet minut pred kamerami. Ne razumem pa, da gredo ljudje tako daleč, da so pripravljeni tudi zlorabiti svoj položaj, da so pripravljeni posredovati domnevno napačne informacije,« je dodal direktor mestne uprave Marko Žula.

O posojilu (za sofinanciranje investicij v šolstvu, je medijem razkril Žula) so mestni svetniki na dopisni seji razpravljali na začetku avgusta. Pozitivnega mnenja mestni upravi niso dali, vendar ta trdi, da odločitev mestnega sveta ni zavezujoča, saj ni šlo za soglasje, ampak le za mnenje. Žula je pojasnil, da so Deželno banko Slovenije o tem že obvestili, če se izkaže, da je Auer prekoračil pooblastila, pa sledita prijava policiji in odškodninska tožba.

»Mislim, da je treba pridobiti pozitivno stališče mestnega sveta pred najetjem kredita. Ni ga dobil, in to zato, ker ni pojasnil, za kaj bo denar porabil,« se je na Fištravčeve očitke odzval Stojan Auer. Sprašuje se tudi, zakaj je župan sploh iskal mnenje mestnega sveta, če ga ne potrebuje, in zakaj negativnega mnenja ni upošteval.