Študentje zadovoljni s prenovljenimi programi

Kot pomanjkljivost študentje izpostavljajo premalo možnosti izbire predmetov drugih članic univerze.

Objavljeno
16. junij 2012 16.09
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Domžale - Rezultati ankete o zadovoljstvu študentov s prenovljenim študijskimi programi, ki jo je izvedla Univerza v Ljubljani, kažejo, da so študenti v novih programih na prvi in drugi stopnji zadovoljni s študijem. Slovenska tiskovna agencija poroča, da so študentje s predmetniki in urniki zadovoljni, njihova pričakovanja v zvezi s študijem pa so v večini ali vsaj delno izpolnjena. Kot pomanjkljivosti pa izpostavljajo premalo možnosti izbire predmetov na drugih članica univerze. Na anketo je odgovorilo okoli 11.000 študentov.

Določen odstotek študentov sicer poroča o preobremenjenosti, s tem da študenti menijo, da so bolj obremenjeni na prvi kot na 2drugi stopnji študija. V rektorjevem kabinetu pa poudarjajo, da je to vprašanje kompleksno zato ga je potrebno obravnavati s posebno pozornostjo. Študenti pa so si enotni, da je preveč seminarskih nalog, na drugi stopnji pa naj bi se ponekod preveč ponavljale vsebine glede na prejšnjo študijsko stopnjo.

V študijskem letu 2005/06 so bili razpisani prvi prenovljeni programi, ki v letu 2011/12 tečejo že sedmo leto. Novi programi so se po tem letu uvajali postopoma, 2009/10 pa je Univerza v Ljubljani razpisala samo bolonjsko prenovljene programe, s čimer so se dokončno začeli ukinjati stari študijski programi.

V študijskem letu 2011/12 izvaja ljubljanska univerza 157 študijskih programov prve stopnje, sedem enovitih magistrskih programov in 98 eno- in dvoletnih magistrskih programov. Za novo študijsko leto je Univerza v Ljubljani razpisala vse študijske programe prve stopnje in sedem enovitih magistrskih študijskih programov ter 171 eno- in dvoletnih magistrskih študijskih programov.