Štursko šolo bodo povečali za šest učilnic

V prizidku bo dodatnih 655 kvadratnih metrov, vrednost naložbe pa je 757.000 evrov.

tor, 05.01.2016, 10:00

OŠ Danila Lokarja bo gradil Zidgrad

Za nadgradnjo osnovne šole Danila Lokarja v Ajdovščini je prišlo osem ponudb, najugodnejšo je poslalo podjetje Zidgrad iz Idrije. Na izbiro ni bilo pritožb, tako da je ajdovska občina Zidgradu že poslala pogodbo v podpis. Kot pravi Edo Pelicon, bo občina predvidoma še ta teden uradno vpeljala izvajalca v delo, torej bi lahko teoretično že prihodnji teden organizirali gradbišče. Rok za dokončanje gradbenih del je namreč kratek (do konca marca), do konca maja pa morajo po pogodbi končati še z obrtniškimi deli. Zidgrad bo gradbena dela opravil za 130.730 evrov, obrtniška pa za 148.491 evrov (brez DDV). Skupaj z davkom bo nadzidava (brez opreme) stala dobrih 340 tisoč evrov.

Ajdovščina - Čeprav so nov šolski kompleks v Šturjah odprli leta jeseni 2007, mlajša od dveh osnovnih šol v Ajdovščini že kliče po dozidavi. Ajdovski svetniki so na zadnji seji zato potrdili investicijski projekt, po katerem bo v prizidku zraslo šest novih učilnic in trije kabineti, s čimer naj bi omilili zdajšnjo prostorsko stisko šole.

Osnovno šolo v Šturjah so zgradili za štirinajst oddelkov, vendar se je kmalu izkazalo, da je prostorov premalo, saj se je število učencev iz šolskega okoliša stalno povečevalo. S predelavami kabinetov in učilnic so lani in predlani sicer pridobili dve dodatni učilnici, vendar projekcije kažejo, da bi že v prihodnjem šolskem letu spet zmanjkalo prostora. Izvedba pouka v obstoječih prostorih namreč v šolskem letu 2016/2017 ni več mogoča, saj se glede na projekcijo predvidenega vpisa otrok in števila oddelkov v osnovni šoli Šturje v šolskih letih 2016/2017 in 2017/2018 kaže potreba po devetnajstih, v šolskih letih 2018/2019 in 2019/2020 pa po celo po dvajsetih oddelkih.

Prostorsko stisko bodo zdaj reševali z dozidavo šole, ki jo bodo podaljšali proti bližnjem zaselku Ribnik. V prizidku, ki bo ohranjal podobo zdajšnje stavbe, bo prostora za šest učilnic (po dve v vsakem nadstropju) in tri kabinete. Pritlična etaža bo namenjena prvim razredom, zato bosta ti učilnici večji. Celotna površina prizidka bo sicer znašala 655 kvadratnih metrov, ta pa bo enake višine kot obstoječi del šole, imel pa bo svoj manjši vhod.

Kot pojasnjuje Edo Pelicon, višji svetovalec za odnose z javnostjo na ajdovski občini, je celotna dozidava zasnovana tako, da tvori enovito podobo šolskega kompleksa. Projektno dokumentacijo ureja ajdovsko podjetje ACMA d.o.o., medtem ko bo občina izvajalca del z razpisom poiskala februarja ali marca. Predračunska vrednost naložbe je ocenjena na 7570.000 evrov: od tega bo ajdovska občina za naložbo zagotovila slabih 518.000 evrov, računajo pa tudi na 239.000 evrov nepovratnih sredstev ministrstva za ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po zdajšnjih ocenah občine naj bi pouk v novem delu osnovne šole Šturje stekel že z novim šolskim letom.

Prijavi sovražni govor