Sum plagiatorstva tudi pri vodji ptujske bolnišnice

Skupina prijaviteljev sumi, da je Bušljeta v svoji magistrski nalogi neupravičeno uporabila njihove ugotovitve.

Objavljeno
18. februar 2013 11.04
Ptuj - Mag. Mirjana Bušljeta /F. Milošič/
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA

Ptuj - Po vrsti odkritih primerov domnevnih plagiatov se zdaj z očitkom suma plagiatorstva sooča še vršilka dolžnosti direktorice ptujske bolnišnice Mirjana Bušljeta. Skupina prijaviteljev je po poročanju današnjega časnika Dnevnik prijavila sum, da je Bušljeta v svoji magistrski nalogi neupravičeno uporabila njihove ugotovitve.

Mirjana Bušljeta, ki že dobro leto zaseda položaj vršilke dolžnosti direktorice Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, je z omenjenim magistrskim delom septembra 2011 končala študij na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru.

Skupina domnevno oškodovanih je po poročanju Dnevnika prijavila sum, da si je Bušljetova, ki je bila v času pisanja magisterija glavna medicinska sestra bolnišnice, brez njihove vednosti in soglasja prisvojila raziskovalno delo s področja obvladovanja bolnišničnih okužb. V magistrski nalogi naj bi to delo predstavila kot svoj avtorski dosežek, na seznamu uporabljenih virov pa ni navedla dela oškodovancev. Slednjim naj bi po lastnih ocenah pripadalo 75 odstotkov raziskovalnega dela v magistrski nalogi Bušljetove.

Na fakulteti zadevo že preiskujejo. Kot je za STA potrdil dekan fakultete za organizacijske vede Marko Ferjan, trenutno obravnavajo en primer domnevnega plagiatorstva, za katerega so prejeli prijavo decembra lani. "Imena prijavitelja in domnevnega kršitelja ne morem posredovati medijem, dokler se postopek ne konča in dokler se ne ugotovijo vsa dejstva in okoliščine," je pojasnil.

Kot je dejal, so že dan po prejetju prijave sklicali izredno sejo senata fakultete, ki je imenoval tričlansko komisijo za ugotovitev dejstev in okoliščin. V komisiji je tudi en zunanji član. Komisija se je sestala in zaprosila za razširitev, zato je senat imenoval dodatnega člana, izrednega profesorja iz druge univerze. "Želimo namreč zagotoviti objektivnost postopka. Komisija zadevo obravnava in se sestaja. V tej fazi zato še ne moremo govoriti ali gre za plagiatorstvo ali ne," je odgovoril Ferjan.

Bušljetova vodi ptujsko bolnišnico od decembra 2011, kot je kot vršilka dolžnosti nasledila direktorja Roberta Čeha.