Svet pričakuje nove okužbe in nove smrti

Pred svetovnim dnem hepatitisa, 28. julijem, bodo v ponedeljek in torek na Poljanskem nasipu brezplačna in anonimna testiranja.
Fotografija: Akcija brezplačnega in anonimnega testiranja na hepatitis C bo potekala v ponedeljek in torek med 14. in 19. uro. Foto: Š David Gray/Reuters Reuters Pictures
Odpri galerijo
Akcija brezplačnega in anonimnega testiranja na hepatitis C bo potekala v ponedeljek in torek med 14. in 19. uro. Foto: Š David Gray/Reuters Reuters Pictures

Ljubljana – V ponedeljek in torek bo infekcijska klinika v ambulanti na Poljanskem nasipu anonimno in brezplačno testirala na okužbo z virusom hepatitisa C. V boju proti korona virusu se zdijo okužbe z drugimi virusi manj pomembne. Zato je še toliko bolj pomembno, da se pred 28. julijem, svetovnim dnevom hepatitisa, spomnimo, da nas ogrožajo tudi virusi, o katerih redkeje spregovorimo.

V obdobju pandemije je po besedah Mojce Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) eden ključnih problemov skrb, da bi zaradi pretirane obremenitve zdravstvenega sistema in strahu prebivalcev pred okužbo spregledali kakšno pomembno življenjsko ogrožujočo bolezen, kamor sodita virusna hepatitisa B in C.



Zato so ponovno vzpostavili tudi že tradicionalno ponedeljkovo ambulanto za anonimno brezplačno testiranje na omenjena virusa hepatitisa ter na HIV: tudi to poteka na Poljanskem nasipu med 12. in 14. uro.
Informiranost in ozaveščanje javnosti o pomenu preventivnega testiranja izpostavlja tudi študent medicinske fakultete, ki deluje v okviru projekta Imuno, Vid Čeplak Mencin. Izkoreninjanje hepatitisa je po njegovem počasno, ker se precejšen delež obolelih »zaradi pogostega asimptomatskega poteka bolezni okužbe sploh ne zaveda«.




Obolelih se še drži stigma


Ključna pa je tudi destigmatizacija bolezni. Kajti pri nas, kot ocenjuje Mencin, še vedno prevladuje prepričanje, da je hepatitis »posledica v družbi nezaželenih dejanj«. »Vemo pa, da smo za okužbo dovzetni vsi,« dodaja v prepričanju, da bi lahko s primernejšo komunikacijo ljudem olajšali odločitev za testiranje, saj bi s tem omogočili boljše zdravljenje tistih, ki ga potrebujejo in pripomogli k jasnejši epidemiološki sliki, ki bi medicini koristila v nadaljnjih ukrepih pri zajezitvi bolezni.
Matičičeva je ob predstavitvi akcije opozorila tudi, da proti hepatitisu C cepiva žal še vedno nimamo, obstajajo pa zdravila, s katerimi lahko bolezen uspešno zdravimo. Nasprotno obstaja cepivo za hepatitis B, ki pa je v veliki meri namenjeno mlajši generaciji.

Hepatitis C: ne spreglejmo ga.  Foto: Shutterstock Foto
Hepatitis C: ne spreglejmo ga.  Foto: Shutterstock Foto


Strokovnjaki po svetu so po navedbah Matičičeve v prvih mesecih pandemije ugotovili, da uveljavljeni programi obveznega cepljenja otrok proti hepatitisu B in programi testiranja darovane krvi na virusa hepatitisa B in C zaenkrat še niso okrnjeni. Tega pa ni mogoče trditi za programe odkrivanja in zdravljenja okužbe z virusoma hepatitisa B in C. Zato stroka v bodoče ob nadaljevanju tovrstnega trenda pričakuje povečano število novih okužb in smrtnih primerov.

Akcija brezplačnega in anonimnega testiranja bo potekala med 14. in 19. uro, nanjo pa se je treba v izogib širjenju covida-19 predhodno najaviti na telefonsko številko 01 522 9392.

Komentarji: