Svet UKC postavil Tomaža Glažarja na laž

Člani sveta UKC Ljubljana zanikajo, da se je odločanje o odgovornosti strokovne direktorice dr. Marije Pfeifer končalo.

Objavljeno
06. oktober 2017 20.14
mdr/KC
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Izjave, ki se nanašajo na obravnavo otroške srčne kardiologije in kardiokirurgije, dane po seji sveta UKC Ljubljana, ne ustrezajo dejanskemu stanju. To je sporočilo večine članov sveta UKC, ki ga je včeraj poslala služba za stike z javnostjo UKC. S tem so na laž postavili Tomaža Glažarja, predsednika sveta UKC, ki je odstopil, javnosti pa v torek sporočil, da je odločanje o odgovornosti strokovne direktorice dr. Marije Pfeifer končano.

Iz UKC so zatrdili, da se svet zavoda na seji 3. oktobra o odgovornosti strokovne direktorice ali generalnega direktorja UKC ni izrekel. »Ne drži torej, da bi svetniki sklenili, da o odgovornosti vodstva za slabe razmere v službi za otroško kardiologijo ne bodo odločali ali da odgovornost najvišjega vodstva ne obstaja. Prav tako ne drži izjava, da na osnovi mnenja strokovnega sveta ne moremo nadaljevati postopka. Ob tem pojasnjujemo, da svet zavoda res ni pristojen za presojo strokovnih vprašanj, je pa kot organ upravljanja izrecno pristojen za imenovanje ali razrešitev strokovnega in generalnega direktorja zavoda,« so zapisali.

V nadaljevanju pa še: »Tudi stališče, da svetniki nismo ugotovili, da bi izjava v javnosti o 22 primerih napačnih diagnoz UKC škodila, ni točna. O konkretni višini škode nismo razpravljali, vendar je bilo vodstvu jasno predstavljeno, da nastopi v medijih in (odkrito ali anonimno) sporočanje občutljivih osebnih podatkov v tej zadevi s strani zaposlenih v UKC ni bilo primerno ter da mnogi ukrepi UKC niso bili opravljeni v skladu z načelom kulture varnosti, kar je vse skupaj močno škodovalo tako UKC kot zdravstvu nasploh.«