Svetniki se požvižgajo na ZUJF

Ko bo zmanjkalo denarja, bodo svetniki na seje morali hoditi zastonj, opozarja šmarski župan Milan Izlakar

Objavljeno
05. februar 2013 18.11
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Šmartno pri Litiji, Ljubljana - V šmarski občini so pripravili pravilnik, ki občinskim svetnikom sejnine s sedanjih 312,91 evra bruto znižuje za polovico. Toda člani občinskega sveta so med razpravo umaknili pravilnik z dnevnega reda.

Nov pravilnik bi sejnine prepolovil

Po sedaj veljavnem občinskem pravilniku iz leta 2006 vsak svetnik prejme na sejo 10 odstotkov bruto plače župana, ki znaša 3129,66 evra na mesec. Kdor pa je član občinskega odbora ali komisije (to pa je večina od 16 svetnikov) prejme še dodatnih pet odstotkov, pri čemer skupen znesek ne sme preseči 15 odstotkov županove plače oz. 469 evrov bruto na sejo. Vendar bi si morali svetniki v skladu z zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) že junija lani prejemke znižati za polovico. Šmarski svetnik bi tako lahko na sejo (lani jih je bilo pet) skupaj s članstvom v odborih in komisijah prejel največ 7,5 odstotka bruto plače župana na letni ravni. »Ker se svetniki ne strinjajo z znižanjem sejnin, bodo na seje morali hoditi zastonj, ko bo zmanjkalo denarja,« je za Delo napovedal šmarski župan Milan Izlakar, ki namerava pravilnik vnovič uvrstiti na naslednjo seja sveta.
V škofljiški občini je direktor občinske urpave Marko Podvršnik pojasnil, da svetnik za sejo sveta in članstvo v komisiji ali v odboru prejme največ 15 odstotkov županove bruto plače - 3129,66 evra. Uprava za vsakega svetnika vodi seznam njegovih prejemkov, ki po ZUJF-u na letni ravni ne sme prejeti več kot 7,5 odstotka letne plače župana. To bodo na Škofljici dosegli tako, da bodo imeli letos zgolj šest sej.

Ministrstvo bo proti občinam ukrepalo

Na vprašanje, kakšne bodo posledice za tiste občine, ki sejnin ne bodo uskladile z ZUJF-om, so na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pojasnili, da je podatek o izplačilih sejnin sestavni del zaključnega računa občine, v tem primeru občinskega sveta, ki ga mora župan predložiti finančnemu ministrstvu. Če bo to ugotovilo odstopanja, bo opozorilo občine kršiteljice in predlagalo ustrezne ukrepe za odpravo neskladij. Občine so dolžne zagotoviti zakonito porabo javnih sredstev, kamor sodi tudi izplačilo sejnin, pravijo omenjenem ministrstvu.
Prvi organ nadzora porabe javnih finančnih sredstev (tudi glede višine izplačanih sejnin) je občinski nadzorni odbor, ki mora na ugotovljene kršitve opozoriti občinski svet, župana ter finančno ministrstvo ali računsko sodišče.